top of page

Top 7 chýb pri praní. Robíte ich aj vy?

Každý už určite zažil pri praní svojich vecí nejakú nepríjemnú skúsenosť. Roztiahnuté džínsy, drahé športové odevy stratili svoju pružnosť, zafarbené oblečenie, zrazené saká, zničené hodvábne blúzky. Možno sa pýtate, dá sa tomu vyhnúť alebo je bežné očakávať nejaké vedľajšie škody aj pri domácom praní oblečenia? Je nemožné, aby všetko naše oblečenie bolo po každom našom opratí tip top?



Prvým krokom k bezpečnému spôsobu prania je teda identifikovať chyby, ktorých sa možno dopúšťate. Okrem separovania svetlých a tmavých vecí, poznáme niekoľko ďalších tipov, ako predĺžiť životnosť oblečenia.



7 najbežnejších chýb pri praní


Drhnutie škvŕn


Najlepšie by bolo, keby ste k škvrnám pristupovali s jemnosťou a metodicky, namiesto ich zúrivého drhnutia do odrania látky. Použite radšej odstraňovač škvŕn určený na danú škvrnu alebo vyhľadajte návod, ako postupovať v konkrétnych prípadoch znečistenia.

Nesprávne triedenie


Separovanie tmavého a svetlého oblečenia je pravdepodobne už súčasťou vašej pracej rutiny. Položky by ste však mali triediť aj podľa materiálu. Oddeľujte ťažšie oblečenie od ľahších kúskov, aby ste dosiahli čo najlepšie vyčistenie a udržali oblečenie stále pekné.


Priveľa pracieho prostriedku

Možno je pre vás logické, že pridaním väčšieho množstva pracieho prostriedku do prania bude oblečenie mimoriadne čisté. Realita je však iná. Nadmerné používanie čistiaceho prostriedku môže spôsobiť, že nadbytočná pena zadrží viac nečistôt a baktérií, čo bráni oblastiam, ako sú goliere, aby sa úplne vyčistili. Preto použite radšej menšie množstvo a riaďte sa inštrukciami na etikete pracieho prostriedku.

Ignorovanie štítku „Len suché čistenie“ - DRY CLEAN ONLY ,,P"


Neperte niečo, čo má označenie F, P, kruh t.j. suché, chemické čistenie. Moderná práčka síce robí pranie pohodlnejším, no nie je stavaná na čistenie špecifických a jemných materiálov, ktoré si vyžadujú iný druh čistenia.

Aby ste predišli zničeniu odevov, ako je hodváb, vlna, kašmír, semiš a koža, vždy navštívte na to určenú čistiareň s chemickým čistením ( našu čistiareň Popoluška ).


Zapínanie zipsov úplne hore


Jednou z veľkých chýb, ktoré všetci často robíme, je zapínanie zipsov úplne hore. Zips môže zachytiť a zničiť jemné a tkané oblečenie, ktoré sa perie v rovnakej várke.

Príliš veľa bielidla

Mali by ste zvážiť fakt, že bielenie nie je dobré pre tkaniny. Základom je nepreháňať. Nadmerné bielenie môže dráždiť pokožku a spôsobiť až chorobu.

Príliš horúca voda


Ľudia si často myslia, že čím je voda teplejšia, tým bude oblečenie čistejšie. Napriek tomu väčšinu vecí nie je potrebné prať v horúcej vode. Udržať oblečenie v lepšom stave a trochu ušetriť na účte za energiu, je výhoda teplej vody, nie horúcej vody.



Ešte niekoľko tipov na správne čistenie svojho oblečenia:

Tenisky

- Nikdy ich neumiestňujte do sušičky, pretože teplo sušičky by ich mohlo zmrštiť.

- Vždy by ste ich mali prať oddelene v ochrannom obale.

Podprsenky

– Podprsenky perte vždy v ochrannom obale.

– Nastavením pračky na jemný cyklus zabránite tomu, aby sa háčiky zachytili o iné oblečenie a natiahli ramienka.

Džínsy

- Ak ich vložíte do sušičky, budú vrecovité, vyblednuté a budú vyzerať mdlo.


Práčka

- Ak je vaša práčka špinavá, bude pri čistení oveľa menej účinná.

- Udržujte ju v čistote občasným cyklom bez bielizne, len s vodou a octom.

Naša čistiareň Popoluška ponúka služby, vďaka ktorým nepocítite žiadnu záťaž s praním vášho oblečenia či bielizne. Jediná vec, ktorú musíte urobiť, je objednať si nás online alebo telefonicky a my všetko zariadime. Dohodneme termín, prídeme si po vaše oblečenie a po vypraní a vyžehlení vám ho prinesieme vyčistené späť.







bottom of page