top of page

Aby džínsy vyzerali perfektne

Kto nemá minimálne pár perfektných a pár obľúbených riflí vo svojom šatníku? Tento kúsok odevu sa z pracovných nohavíc zlatokopov, neskôr označovaný ako symbol úpadku či revolty, prepracoval na pozíciu módneho hitu a luxusného tovaru. Super sediace rifle dokážu s našim vzhľadom urobiť divy. Správna starostlivosť o ne je preto dôležitá, najmä ak chceme, aby boli super čo najdlhšie.



Niektorí ľudia sú presvedčení, že by ste svoje obľúbené rifle mali prať iba ručne. Iní tvrdia, že by ste ich nemali prať vôbec. Väčšina z nás ich však bez premýšľania hodí do práčky spolu s iným oblečením.

Čo je teda najlepšie urobiť? Odborníci po rôznych testoch látok a pracích prostriedkoch odporúčajú rifľovinu prať po troch až štyroch noseniach, aby boli vaše rifle čisté, dobre sediace a vyzerali ako nové čo najdlhšie.



Najlepší spôsob prania džínsov


Nové či staré, rifle by ste mali vždy pred vložením do práčky obrátiť naruby. To pomáha minimalizovať odieranie, ktoré spôsobuje vyblednutie, ako aj opotrebenie, ktoré sa môže vyskytnúť pozdĺž lemov, vreciek a okrajov poklopca a pásu. Je tiež dôležité zipsy zipsovať a zapínať gombíky a cvoky - pomáha to udržiavať džínsy v správnom tvare a zabraňuje zachytávaniu ďalších predmetov v bubne.

V prípade roztrhaných džínsov s roztrhaným lemom alebo dierami zopnite otvory alebo okraje napr. sponou na bielizeň. Toto pomôže zabrániť tomu, aby sa rifľovina rozstrapkala viac, ako by sa vám páčilo. (Ak sú vaše rifle naozaj roztrhané, odporúča sa prať ich ručne).

Veľmi vhodné je použiť ochranné obaly na pranie, ktoré redukujú opotrebenie vašich vecí a chránia textil pred poškodením či zamotaním v práčke.


Aplikujte prací prostriedok určený na zachovanie farieb. Obsahuje zložky, ktoré pomáhajú látkam zadržiavať farby a deaktivovať chlór vo vode, ktorý spôsobuje ich blednutie. Nakoniec, najlepšie je džínsy prať v studenej vode v krátkom, jemnom cykle.


Pokiaľ ide o sušenie džínsov, nezabudnite ich prevrátiť naruby a sušiť v bubnovej sušičke na jemnom cykle a pri nízkej teplote, pokiaľ štítok so starostlivosťou neurčuje inak. Pridajte k ním niekoľko loptičiek, aby sa stále v bubne prevracali a sušili rovnomernejšie.


Džínsy vydržia dlhšie a udržia svoj tvar, ak ich vyberiete zo sušičky ešte mierne vlhké. Následne rifle vytvarujte, vyhlaďte, zaveste a nechajte uschnúť na vzduchu. Nadmerné sušenie v práčke môže spôsobiť zmenšenie džínsov a príliš vysoká teplota môže vysušiť a poškodiť všetok spandex alebo elastan v tkanine, ktorá im dáva elasticitu. Ak majú vaše džínsy v zmesi látok viac ako 3% spandexu, zaveste ich rovno na sušiak.


Ďalšie tipy na pranie denimu


Vyhnite sa preplnenej práčke a sušičke. Čím viac odevov napcháte do bubna, tým viac záťaže a odierania musí látka zniesť. Bez priestoru na pohyb sa môžu zipsy, nity zaseknúť a stehy sa môžu pokaziť. Vaše oblečenie by malo voľne cirkulovať, aby bolo dôkladne vyčistené a vysušené a nevyberali ho z bubna ako zamotaný uzol látok.


Okamžite odstráňte škvrny. Špinavé škvrny , získate tak viac nosení medzi praním. Vaše rifle tak strávia menej času v práčke a sušičke.


Odseparujte svetlé a tmavé džínsy. Možno si myslíte, že je bezpečné vyprať všetky džínsy naraz, ale urobte tak a extra farbivo, ktoré sa často dáva na tmavú rifľovinu, aby vyzerala tmavo, sa môže preniesť na svetlé tkaniny. Najlepšie je prať a sušiť ich samostatne.

Pri nových tmavých džínsov buďte opatrní pri nosení svetlých kabeliek alebo sedení na svetlom čalúnení. Je možné, že farbu, ktorá sa otrie, nebude možné z ďalších predmetov odstrániť. Zvážte ich pred nosením pre istotu raz alebo dvakrát oprať.


Kontaktujte našu čistiareň a krajčírstvo Popoluška - s radosťou sa o všetky vaše džínsy adekvátne a komfortne postaráme.


















bottom of page