top of page

Veda tvrdí, že pranie v chladnejších a kratších cykloch je najlepšie

Nájdenie tej správnej kombinácie času a teploty je kľúčom k trvácnosti nášho oblečenia.



Keď sa rozhodneme investovať do oblečenia (pre niekoho míňať na oblečenie) - bez ohľadu na sumu - určite si želáme, aby vydržalo čo najdlhšie. Aj keď kvalita látky naznačuje jej trvalú silu, je tiež dôležité, aby sme sa o svoje oblečenie starali správnym spôsobom.

So všetkými textíliami by sa nemalo zaobchádzať rovnako: Napríklad, svetlé a tmavé farby, a jemné látky vyžadujú špecializovanejšiu starostlivosť ako biele, bavlnené a iné ľahko udržiavateľné látky.

Čistiareň Popoluška si na špeciálnej starostlivosti jednoznačne zakladá.


Nedávna štúdia univerzity v Leedse a Procter & Gamble zistila, že pranie odevov v najchladnejšom a najkratšom cykle v práčke vedie k tomu, že vydržia dlhšie. Štúdia porovnávala stratu farby, púšťanie farby a stratu mikrovlákna množstva tričiek od bežných značiek, keď sa prali vo vode s teplotou 40 ° C (nastavenie teplej vody) po dobu 85 minút a 25 ° C voda (nastavenie studeného prania) po dobu 30 minút.


Výsledky: „Pri 40 ° C, 85 minútovom premývacom cykle v porovnaní so studeným a rýchlym cyklom sa pozorovali výrazne väčšie straty farby a väčšie farbenie. Uvoľňovanie mikrovlákna tu bolo tiež významne v porovnaní so studeným rýchlym cyklom a zvyšovalo sa to ďalším praním. Inými slovami, zistilo sa, že chladnejší kratší premývací cyklus znižuje akékoľvek straty farby, farbenie alebo uvolňovanie mikrovlákien.



To však neznamená, že je to vždy najlepšia voľba pre všetko. Studená voda je celkovo najbezpečnejšia, najmä pre svetlé a tmavé farby, a jemné tkaniny (čipky), pretože nespôsobí vyblednutie ani poškodenie vlákien. Nezabudnite však použiť prací prostriedok, ktorý je vhodný pre pranie v studenej vode. Okrem toho studená voda šetrí aj energiu nehľadiac na to, ktorý materiál perieme.


Spravidla sú cykly prania za studena najlepšie aj pre farebné a normálne zašpinené oblečenie; teplá voda je najlepšia pre biele a znečistenejšie oblečenie; a horúca voda je najlepšia pre veľmi zašpinený odev alebo pre nálož, ako je bielizeň a uteráky, kde už odstraňujeme baktérie a alergény. Premýšľajte o tom týmto spôsobom: Ak sa snažíte zbaviť škvŕn alebo chcete zabiť baktérie, potom „sa buchnite po teplote“.


Vo väčšine práčok je jemný cyklus, ktorý využíva jemnejšie pranie a pomalšiu rýchlosť odstreďovania, kratší ako normálne, príležitostné alebo ťažké cykly, takže je to bezpečná stávka pri praní jemných alebo farebných odevov. Normálny cyklus je o niečo agresívnejší, takže je ideálny pre odolné materiály, ako sú džínsovina, posteľná bielizeň, uteráky a väčšina odevov. Ťažký cyklus by mal byť vyhradený pre silne zašpinené textílie, pretože je dlhší a používa vysokorýchlostné odstredenie.



bottom of page