top of page

Je vôbec možné chemicky čistiť doma?

Odborník vysvetľuje, ako si oblečenie, ktoré sa nesmie prať, môžeme osviežiť doma. Ale na rovinu, vždy je lepšie a najmä istejšie objednať si profesionálnu čistiareň (napríklad aj s komfortným vyzdvihnutím a doručením objednávky).



Starostlivosť o niektoré odevy je ľahšia ako o iné. Väčšinu vecí každodennej potreby je možné čistiť rýchlym praním a sušením, avšak znak na etikete oblečenia ,,dry clean only" - ,,iba chemické čistenie",, a jemné delikátne odevy si vyžadujú špeciálnejší prístup. Aj keď je najlepšie nechať chemické čistenie a žehlenie na profesionálov, môže vás lákať vynechať túto cestu a pokúsiť sa chemicky čistiť doma.


Tu sa ponúka otázka: Môže sa skutočne suché (chemické) čistenie robiť doma? Aj napriek tomu, že existuje niekoľko spôsobov, ako odstrániť škvrny, záhyby a zápachy z odevov označených „dry clean only“ , podľa Carolyn Forte, riaditeľky laboratória na čistenie, neexistuje spôsob, ako doma skutočne chemicky čistiť. Odborníci dokážu odstrániť odolné telové oleje a škvrny, ktoré prípravky domácich čistiacich prostriedkov a naparovanie nie sú schopné. „Chemické čistenie doma" môže posunúť potrebu čistiarne o nejaký čas, a prinesie vám niekoľko ďalších nosení navyše, ale nevylúči to potrebu profesionálneho čistenia v čistiarni,“ vysvetľuje.



Ako obnoviť oblečenie označené „dry clean only“ doma


Ak si chcete predĺžiť interval odevu medzi jednotlivými profesionálnymi čisteniami, máte dve možnosti: použiť súpravu na chemické čistenie alebo použiť metódu DIY.


Súpravy na suché čistenie obsahujú všetko, čo potrebujete pre domáce chemické čistenie: odstraňovač škvŕn, vrecko, čistiacu handričku a odstraňovač zápachu a záhybov. Tu je príklad efektívneho použitia:

  • Škvrny ošetrite perom na odstraňovanie škvŕn a na miesta s vysokým zápachom nastriekajte sprej na uvoľnenie zápachu.


  • Do vrecka spolu s čistiacou handričkou dajte max päť odevov a vhoďte ich do sušičky. Teplo a rotácia sušičky aktivuje čistiacu handričku, uvoľňuje zachytené pachy a osviežuje látku.


  • Oblečenie rýchle vyberte a sprejom odstráňte všetky zostávajúce pokrčenia alebo zápachy.



Žiadna súprava, žiadny problém: Postupujte podľa týchto krokov:

  • Odstráňte škvrny z odevov. Pre istotu vyskúšajte odstraňovač škvŕn na skrytom mieste látky a sledujte púšťanie farby vo vode a stratu farby. Vlákna ako hodváb a umelý hodváb -rayon môžu byť poškodené produktmi na domáce odstraňovanie škvŕn.


  • Osviežte textílie, odstráňte záhyby a zbavte sa nežiaducich pachov pomocou naparovača odevov alebo spreja na to určeného. Výrobky vždy najskôr otestujte na skrytom mieste látky.


  • Niektoré textílie, ako napríklad úplety a iné ľahké textílie, sa v sušičke môžu pokrčiť. Vložte svoje veci do špeciálneho ochranného vrecka a pridajte vlhkú handričku, malý uterák alebo kocky ľadu do sušičky, aby sa proces urýchlil.



Nezabúdajte však, že toto je iba dočasná pomoc. Potrebnej objednávke čistiarne sa nevyhnete. Nie je žiadna iná cesta, ako čistiareň obísť či vynechať, ak si svoje obľúbené kvalitné kúsky nechcete zničiť (ako sa to stalo kedysi mne, veď predsa trocha vody ublížiť nemôže, a potom som ťahala z práčky fľakaté sako, zbehnutý kabátik či potrhané strapce...) a chcete zaistiť, aby vaše odevy opäť vyzerali a voňali ako nové. V tomto prípade kontaktujte našu čistiareň, práčovňu a krajčírstvo Popoluška s vlastnou prepravou, ktorá sa s radosťou postará o váš komfort a zároveň o pedantné čistenie.




bottom of page