top of page

Malý sprievodca rôznymi druhmi látok a ich čistením




Každý deň nosíme rozličné druhy látok, ale je pravdepodobné, že ani nevieme, aké presne, alebo dokonca, ako sa o ne správne starať. Kvalitné tkaniny nestoja za nič, ak nie sú správne čistené či udržiavané a nesprávna starostlivosť o ne je stratou času a peňazí.

S odevom by sa koniec koncov malo nakladať ako s investíciou. To je jeden z najhlavnejších prístupov nášho tímu v exkluzívnej čistiarni Popoluška. Správnou starostlivosťou pomôžete kúskom vo vašom šatníku udržať čo najlepší vzhľad a predĺžiť životnosť. Ponúkame prehľad rôznych druhov látok a vhodné spôsoby starostlivosti:


  • Bavlna


Väčšina bavlnených látok je „predzrážaná“, vďaka čomu sú vysoko odolné. Bavlnené odevy je možné prať v práčke s akýmkoľvek prípravkom. Rovnako ako pri iných látkach, aj tu si v prípade bielej farby zadovážte bielidlo. Ak je potrebné bielenie pre vaše farebné oblečenie, použite čo najviac farebne bezpečné bielidlo.

(Do tejto kategórie spadá aj džínsovina, ktorú nájdete v bundách a džínsoch - bavlna je tkaná do rifloviny pomocou kepru.)

V poriadku je pranie v práčke v studenej alebo teplej vode s univerzálnym čistiacim prostriedkom a sušenie v tieni, aby nedošlo k žltnutiu. V prípade bielej bavlny perte s použitím bielidla v horúcej vode.


  • Syntetika (polyester, nylon, spandex atď.)


Syntetické tkaniny na rozdiel od jemnejších látok nehrozia zbehnutím a sú odolné voči škvrnám na báze vody. Ich trenie však vedie k vzniku statickej elektriny.

Polyester, považovaný za "zázračné vlákno" 20teho storočia, je trvanlivý, ľahko čistiteľný a máme ho v širokej palete farieb. Väčšina polyesterových tkanín sa dá prať v práčke v teplej vode, ale žehlenie musí byť na miernom stupni, aby sa vlákna neroztopili.

Ďalšou dnes bežne používanou syntetickou látkou je spandex, elastické vlákno sa nachádza v mnohých športových odevoch kvôli svojej pružnosti a odolnosti proti opotrebovaniu v dôsledku trenia. Pri praní tkanín spandex sa určite vyhnite bieleniu a horúcej vode.


  • Rayon


Rayon - umelý hodváb je textil vyrobený z buničiny a upravený chemikáliami, čo z neho robí polosyntetickú tkaninu. Aj keď je umelý hodváb ľahký a pohodlný, jeho nevýhodou je, že praním stráca svoju krehkosť a tiež púšťa farby a / alebo sa scvrkáva.

Ak chemické čistenie nie je možné, zvážte iba ručné pranie v studenej vode s jemným čistiacim prostriedkom. Sušte na vzduchu a ešte mierne vlhký odev žehlite.


  • Plátno


Toto je príklad prírodnej látky, tentokrát vyrobenej z ľanu. Plátno je prekvapivo ľahká a svieža látka, ktorá vás v horúcom počasí ochladí, a rovnako ako bavlna sa dá prať v práčke.

Operte bielizeň v teplej vode s bezchlórovým bielidlom a zaveste vysušiť. Dobrou voľbou na sušenie tejto textílie je aj nastavenie stredného tepla na sušičke.


  • Kašmír


Kašmír je používaný pre najpohodlnejšie svetre a šatky, pretože táto tkanina je vyrobená z prírodného vlákna tkaného z kozích vlasov. Kašmír jednoznačne dávajte do čistiarne na suché chemické čistenie. Ak to nie je možné, zvážte pranie v rukách šampónom pre deti. Žehlenie alebo sušenie v sušičke ho môže zničiť a žmýkanie uvoľniť tkanivo.

Nikdy nevešajte kašmírové šatky alebo svetre. Namiesto toho ich preložte, aby ste si boli istý, že si zachovajú svoj tvar.


  • Hodváb


Hodváb je znamenitá látka, ale je potrebné s ním jemne zaobchádzať a ťažko sa čistí. Toto prírodné vlákno patrí medzi jeden z najstarších textilných a odevných materiálov na svete a je samo o sebe umývateľné.

Hodváb sa však ťažko čistí kvôli množstvu tkaninových väzieb, ktoré sa môžu pri praní scvrkávať alebo zbiehať. Pri jeho praní sa riaďte etiketou starostlivosti a jednoznačne ho dávajte do čistiarne na suché chemické čistenie. Ak je k dispozícii možnosť prania v rukách, použite výrobky vyrobené špeciálne pre jemné tkaniny.

Ak chcete hodvábne odevy vysušiť, zviňte ich v uteráku, aby ste vytlačili vlhkosť, a zaveste sušiť.


  • Vlna


Prírodná vlna je tkaná zo zvieracej kožušiny, čo je skvelý prírodný izolátor a je skutočne ľahké farbiť ju do mnohých rôznych farieb.

Vlnené úplety je potrebné chemicky čistiť, ale v závislosti od etikety môže byť doporučené prať aj ručne v studenej vode.

Odevy vyrobené z podšitej vlny vyzerajú najlepšie, ak sú chemicky čistené aspoň raz za mesiac. Uistite sa, že ste povrchovú nečistotu odstránili navlhčenou handričkou a osviežili zavesením na polstrovaný vešiak.



Odporúčame:


Skvelý článok na tému RUČNÉ PRANIE si prečítajte na našom blogu:


Perfektných odskúšaných pomocníkov pre vaše starostlivé pranie nájdete v sekcii Príslušenstvo: https://www.popoluska.net/objednavka



bottom of page