Popoluška

2 min

Ako zabrániť bielemu oblečeniu pred vyblednutím

Updated: Jan 27, 2021

1. Perte veci po  jednom až dvoch noseniach.

Aj keď ich nevidíte, neviditeľné telesné mazy a pot môžu časom zmeniť farbu bielej na sivú či žltú. „Chceme sa ich zbaviť ešte predtým, ako sa objavia,“

2. Zaútočte na škvrny čo najskôr.

Potravinové škvrny, ako je kečup alebo káva, sú jasné, ale veciam, ktoré nevidíte, ako napríklad pot, by sa malo predchádzať. Naneste tekutý prací prostriedok na to určený, na spodnú časť podpazušia, nechajte pôsobiť 15 minút a potom dajte veci do prania.

3. Biely a farebný odev vždy oddeľujte.

Iste, zdá sa to zrejmé, ale je to naozaj nevyhnutnosť. Ak periete biele a svetlé spolu, použite handričku na zachytenie farbiva a zabráneniu usadzovaniu farby na bielych veciach.

4. Vyberte prací prostriedok, ktorý obsahuje bielidlo.

Alebo bieliace alternatívy. Tieto výrobky počas pracieho cyklu spravidla bielia bielu. Ďalším čistiacim prostriedkom, ktorý by ste mohli vyskúšať, je prípravok s modrou farbou, vďaka ktorému textílie vyzerajú modro-biele namiesto žlto-bielej.

5. Pri meraní prostriedku buďte presní.

„Pri nadmernom použití alebo nedostatočnom použití čistiaceho prostriedku môžu byť textílie sivé a špinavé“. Škvrny a nečistoty sú uviaznuté a nevymývajú sa tak, ako by mali. Poznámka: postupujte podľa návodu na prostriedku.

6. Práčku nepreťažujte.

Vieme, že keď je na vrchu miesto, ťažko sa odoláva prihadzovaniu ďalších vecí, ale  „Oblečenie musí cirkulovať, aby sa vyčistilo.“ Ak naplníte bubon celý, nie je dostatok miesta na to, aby prací prostriedok pôsobil a poskytoval optimálny čistiaci výkon.

7. Používajte najhorúcejšiu vodu bezpečnú pre látku.

„Čím je voda teplejšia, tým viac baktérií sa zničí“.  Vyššie teploty ale tiež odstraňujú viac nečistôt, čo spôsobuje, že biela farba v priebehu času mizne. Aby ste predišli scvrknutiu a poškodeniu odevu, pozrite sa na etiketu, aká je maximálne odporúčaná teplota.

8. Sušte odevy podľa označenia, etikiet.

Nadmerné sušenie spôsobí, že sa váš šatník bude časom viac opotrebovávať, preto si vyberte program presne podľa etikety. Odporúčanie: „Použite automatický cyklus, aby sa sušička zastavila, keď zistí, že odev je suchý“.
 

Nezabudnite tieto triky použiť aj na inú bielu bielizeň ( posteľné plachty či uteráky).

Podobný článok:

https://www.popoluska.net/post/aby-biela-bielou-bola

Zdroj obrázky.

Zdroj článok.