top of page

Čo robiť s koženou bundou, ktorá vám nesedí?


Úprava koženej bundy
Kožená bunda

Našťastie, kožené bundy môžu byť upravené na mieru rovnako ako akýkoľvek iný kus oblečenia, ale s niekoľkými výhradami, ktorým sa venujeme v tomto článku.

Rukávy sa dajú skrátiť a pás možno zúžiť, aby bunda lepšie sedela. Ceny za úpravu a opravu koženej bundy sú finančne náročnejšie ako bežné oblečenie v závislosti od zložitosti úpravy (nakuknite do nášho cenníka úpravy kožených a kožušinových vecí).

Čo znamená úprava koženej bundy?


Prispôsobenie koženej bundy na mieru znamená jej úpravu tak, aby lepšie sedela na ramenách, hrudníku, rukách alebo okolo pása. Oveľa je jednoduchšie upraviť koženú bundu tak, aby bola menšia ako väčšia.

Mýty a mylné predstavy


1. Jedna mylná predstava o úprave kožených vecí je, že sa dajú zmeniť, či už sú príliš veľké alebo malé. Je to zavádzajúce, pretože je oveľa ťažšie urobiť z malého čísla bundy väčšie.


2. Ďalšou mylnou predstavou o šití kožených vecí je, že sa dajú rovnako ľahko upraviť ako iné materiály. Nie je to pravda, pretože koža je hrubšia ako bavlna a iné látky, takže šitie kožených vecí je oveľa zložitejšie.


3. Mýtus okolo úpravy či opravy kožených búnd je, že to môže urobiť každý sám. To tiež nie je pravda, pretože úprava kožených búnd na mieru by sa vzhľadom na všetky potrebné úvahy malo prenechať profesionálom.

Je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, či je možné koženú bundu upraviť na mieru.

Typ kože


Koža je oveľa hrubšia ako bavlna alebo polyester a na šitie je potrebné použiť správne ihly. Kravská koža, jahnacia, krokodília koža a iné zvieracie kože vyžadujú ihly, ktoré preniknú do materiálu a zošili ho dohromady. Krajčír musí mať správne ihly, inak prešiť kožu nedokáže. Dokonca aj umelá koža vyžaduje špeciálne ihlice. Pretože keď má koža v sebe dieru, už sa nezacelí.

Štýl


Štýl alebo štruktúra koženej bundy je tiež dôležitým určujúcim faktorom, aká ľahká alebo ťažká bude úprava. Jednoduché kožené bundy sa ľahšie upravujú, pretože nemajú toľko vreciek, zipsov, švov, rebrovania alebo izolácie, ktoré je potrebné ukončiť alebo znovu vytvoriť.

Aj pri jednoduchých kožených bundách väčšinou treba do krajčírskej úpravy zakomponovať vložky. Zložitejšie kožené bundy s doplnkami a zipsami si však vyžadujú viac času a zručností na úpravu a opätovné vytvorenie v prípade potreby.

Úroveň zručnosti


Úprava koženej bundy si vyžaduje vysokú úroveň zručností a správne vybavenie. Práca s kožou si vyžaduje znalosť nuáns materiálu, vrátane nepoužívania špendlíkov, pretože vpichy sa stanú trvalými. Zvyčajne je najlepšie nechať šitie kožených búnd na profesionálnych kožiarov a krajčírov.

Možnosti úpravy kožených vecí


Prvou a najjednoduchšou krajčírskou prácou je skrátenie rukávov alebo nohavíc. Manžety a pás môžu byť olemované a rukávy zúžené pre priliehavejší vzhľad. Vrecká a golier sa dajú upraviť alebo zmeniť a zipsy sa dajú vymeniť. Bočné lemy môžu byť tiež opraviť, aby sa odstránila šírka hrudníka alebo pásu. Vo všetkých týchto prípadoch je najlepšie nechať to na profesionálov, aby bol výsledok doladený.


Užitočné informácie o úprave kožených vecí


Oprava koženej bundy
Kožená bunda

Môžu krajčíri zmenšiť kožené bundy?


Krajčíri môžu kožené bundy zmenšiť a rukávy skrátiť. Najlepšie je začať s bundou, ktorá je len trochu veľká a nie príliš veľká, aby ste ušetrili peniaze. Čím jednoduchší je štýl saka / bundy / nohavíc, tým menej bude stáť úprava na mieru. Krajčír môže koženú bundu zmenšiť v oblasti ramien, hrudníka, pásu, dĺžky rukávov a šírky rukávov. Nohavice skrátiť dĺžku, zúžiť boky, pás, nohy.


Dokáže krajčír skrátiť rukávy koženej bundy?


Krajčíri môžu skrátiť rukávy koženej bundy. Všetko, čo potrebujete, je odstrihnúť extra dĺžku a znovu pripevniť manžety. To sa stáva náročnejšie, ak sú na rukávoch zipsy, rozparky, prípadne iné ozdoby.

Aké ťažké je upraviť koženú bundu na mieru?


Upraviť koženú bundu na mieru nie je také jednoduché ako upraviť košeľu. Na to, aby ste to urobili správne, sú potrebné správne vybavenie a znalosti o práci s kožou; chce to zručnosť a prax. Všade tam, kde je šev, sa však dá upraviť na mieru.


Hlavné myšlienky


1. Kožené veci – bunda, nohavice a iné môžu byť prispôsobené tak, aby lepšie sedeli na dĺžku rúk a nôh, šírku ramien, rúk a nôh, šírku hrudníka, výšku trupu a v páse.


2. Je oveľa jednoduchšie prispôsobiť koženú vec tak, aby bola menšia ako väčšia.


3. Úpravu kožených vecí je zvyčajne najlepšie nechať na profesionálov.

V závere


Ak je vaša kožená vec príliš veľká alebo bola nosením natiahnutá, môže byť prispôsobená tak, aby lepšie sedela. Zvážte pôvodnú cenu daného kúska plus náklady na úpravu na mieru v porovnaní s kúpou úplne nového koženého kúska a následne vyhľadajte skúseného odborníka na prácu s kožou v blízkom okolí. Šikovnú pani krajčírku, ktorá má skúsenosti aj vybavenie pre prácu s kožou nájde aj v našej čistiarni a krajčírstve Popoluška.

bottom of page