top of page

Všetko o košeliach

Každý mesiac naša čistiareň Popoluška úspešne vyperie množstvo košieľ. Ale ako všetky veci, aj košele majú svoju životnosť alebo začnú po čase vykazovať iné problémy. Či už sú vaše košele kúpené v obchode, ušité na mieru, drahé alebo lacné, problémy uvedené nižšie identifikujú a vysvetľujú tie, s ktorými sa z času na čas stretávame.




"Už nemôžem nosiť svoju obľúbenú košeľu."


Inštitút chemického čistenia a bielizne nám hovorí, že priemerná životnosť košele je asi 35 – 50 praní, alebo zhruba dva roky. Ale aj to bude kolísať v závislosti od miery oderu a namáhania košele počas nosenia, od obsahu vlákien a od toho, ako je košeľa vyrobená. Niekedy sa jednoducho opotrebujú. Košele, ktoré sú škrobené, vydržia len polovicu času oproti košeliam, ktoré škrobené nie sú.


"Máte človeka, ktorého jedinou úlohou je lámať gombíky?"


Nie. My, v čistiarni Popoluška, kontrolujeme každú košeľu, či nemá prasknuté alebo chýbajúce gombíky a snažíme sa na to upozorniť, niekedy gombíky aj nahradíme. Odpadne niekedy gombík? Áno. Snažíme sa tento problém riešiť. Stačí nás na to upozorniť a vysvetlíme, prečo sa tak stalo, prípadne napravíme.


„Je to úplne nová košeľa a tá farba sa vyprala! Museli ste ju zle vyčistiť."


V predpisoch pre označovanie starostlivosti sa uvádza, že všetky súčasti odevu musia vydržať odporúčané postupy starostlivosti. Ak jedno alebo viacero farbív vo viacfarebnej košeli nie je stálofarebných, dôjde k signifikantnému púšťaniu farby, či už ju periete doma, alebo ju vyperieme za vás. Význačné vymytie farbiva je väčšinou chyba zlej výroby a vec by sa mala vrátiť predajcovi prostredníctvom reklamácie.


"Golier a manžety sú pokrčené!"


Zvrásnenie a prebytočná látka v golieri a manžetách je často výsledkom zrazenia materiálu zanechávajúceho nadmerné množstvo vonkajšej látky. Túto okolnosť nemôžeme zvrátiť. Výrobca je zodpovedný za používanie rozhrania, ktoré je kompatibilné s tkaninou košele.


"Čo sa stalo s mojimi prúžkami?"


Na prvý pohľad to môže vyzerať ako strata farby, no pri podrobnom skúmaní zistíte, že chýbajú farebné prúžkované priadze, takže z bielych priadzí zostáva kostra. A tu je dôvod: farebné priadze boli zafarbené farbivami reaktívnymi na vlákna alebo na báze síry, ktoré sa pri opakovanom praní degradujú. Keď sa košeľa blíži k svojej očakávanej životnosti, farebné priadze sa môžu jednoducho vyprať.


"Prečo sú tie škvrny v podpazuší stále tam?"


Väčšina poškodení v oblasti podpazušia sú priamo úmerné používaniu a noseniu košele. Ak pot zostane v košeli, nakoniec zafarbí a oslabí látku. Chloridy hlinité, kľúčová zložka antiperspirantov, tiež významne oslabujú oblasť pod pazuchami. Časté a okamžité pranie po nosení môže minimalizovať tento typ poškodenia.


"Čo sú to za sivé škvrny na mojich švoch na rukávoch?"


Sfarbenie alebo sivé či lesklé škvrny na švoch košele, golieri, manžetách a lége sa vyskytujú, keď výrobca košele použije nadmerné a nesprávne nanesené lepidlo na spoje s vonkajšou látkou. Nie je možné predchádzať či zabrániť tomuto poškodeniu, pretože ho nemožno identifikovať pred praním.


"Zmenšili ste mi košeľu."


Keď sa vyrába košeľa, výrobca zvyčajne povolí dve až tri percentá zmrštenia tým, že látku odstrihne o niečo väčšiu. Konečné rozmery, ktoré presiahnu vopred stanovenú povolenú hodnotu, môžu byť príliš tesné v krku, príliš krátke v dĺžke rukáva a príliš tesné okolo pása. Keď sa to stane, je to zvyčajne výsledok zle stabilizovanej tkaniny a iných konštrukčných prvkov. Profesionálne čistiarne len veľmi ťažko môžu bojovať proti týmto výrobným chybám.




bottom of page