top of page

Tipy, ako sa vyhnúť vysokým účtom za chemické čistenie

Ak máte zamestnanie alebo prácu, ktorá si vyžaduje pekné oblečenie, nechcete, aby účty za čistiareň zničili váš rozpočet. Tieto tipy vám môžu pomôcť výrazne znížiť náklady na čistenie. 


Čistiareň
Čistiareň

Otázka: 

Obaja s manželom pracujeme v službách, ktoré vyžadujú, aby sme nosili veľmi pekné oblečenie. Naše mzdy nie sú také vysoké a účty za chemické čistenie nás žerú zaživa. Existujú nejaké alternatívy?  

Áno! Chemické čistenie môže byť naozaj záťaž pre skromný rozpočet, najmä pre rodiny, ktoré potrebujú chemicky čistiť svoje pracovné oblečenie. Náklady môžu dosiahnuť aj stovky ročne. Poďme preskúmať niekoľko spôsobov, ako môžete ušetriť. 

 

Čo získate za takú vysokú cenu chemického čistenia? 


Začnime tým, že si povieme, čo to vlastne „chemické čistenie“ je. Komerčné chemické čistenie v skutočnosti nie je suchý proces. Suchý je len v tom, že nepoužíva vodu. 


Dôvodom je, že niektoré látky ako rayon, hodváb, kašmír, vlnené zmesi si s vodou nesedia. Dochádza ku chemickej reakcii, ktorú  síce nechápeme, ale je to tak. 


Takže v čistiarni sa čistí oblečenie v chemikáliách, ktoré nepoškodia tkaninu a sú dobré v odstraňovaní olejových a mastných škvŕn. Chemické čistenie sa preto odporúča na štítku mnohých odevov. 

 

Vymeňte oblečenie, ktoré si vyžaduje chemické čistenie 


Nie každé „pekné oblečenie“ vyžaduje chemické čistenie. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa odevom so symbolom alebo textom „iba chemické čistenie“ aj keď to znamená zaplatiť za odev viac. 


Pred nákupom zvážte celkové náklady, ktoré po jeho kúpe vynaložíte na danú vec. Predpokladajme napríklad, že nohavice stoja 30 Eur a podobný kus 50 Eur. Ale položka 30 Eur vyžaduje iba chemické čistenie a položka 50 Eur nie. 


Ďalej predpokladajme, že nohavice dávate do čistiarne 2 x za mesiac po dobu jedného roka a chemicky ich čistíte zakaždým za 8,50 Eur. To by pridalo 204 Eur k nákladom k tejto položke. Ak by ste ich čistili iba raz za mesiac, náklady sú 102 Eur. Takže mať vec za cenu 50 Eur je v skutočnosti lacnejšie. 


Výhodné je tiež nakupovať cez výpredaje. Kúpite si svoje pekné oblečenie so zľavou. Nákupom kvalitného oblečenia na konci sezóny môžete výrazne ušetriť. Peniaze, ktoré ušetríte, môžete použiť na kompenzáciu účtov za čistenie. 

 

Ďalšie možnosti na zníženie nákladov na chemické čistenie 


Teraz, keď ste do šatníka pridali čo najviac prateľných vecí, čo ešte môžete urobiť? Stále máte ešte dve možnosti. 


Suché čistenie doma 


Existujú súpravy na chemické čistenie, ktoré si môžete kúpiť a ktoré napodobňujú proces chemického čistenia doma. Je niekoľko značiek, ktoré môžete vyskúšať (Woolite® Dry Care ).  Stojí to menej ako zanesenie veci do čistiarne. Je však nutné starostlivo postupovať podľa pokynov. 

 

Ručné pranie doma 


Dokonca aj položky označené ako „suché čistenie“  (POZOR !! - NIE ,,IBA suché / chemické čistenie”) môžete často opatrne ručne oprať alebo očistiť lokálne. Skontrolujte najprv  štítok, aby ste zistili, aký typ materiálu máte. 


Vlnu a umelý hodváb možno jemne ručne prať v teplej (max 30 st.) vode. Použite jemné mydlo alebo biely ocot. Hodváb môžete prať ručne, ale používajte iba špeciálne, kastílske mydlo.  Tieto veci by ste mali sušiť vnútri. Slnečné UV lúče môžu poškodiť najmä hodváb. 

Pred pokusom o ručné pranie by ste mali vec dať aspoň raz chemicky vyčistiť. 


Nie vždy musíte čistiť celý odev. Čistiarne uviedli, že niektoré typy odevov, ktoré čistia, potrebujú žehlenie a odstránenie zápachu, nie odstraňovanie škvŕn. Takže v mnohých prípadoch môžete dosiahnuť rovnaké výsledky bez toho, aby ste museli utekať hneď do čistiarne. 


Škvrny od potu je možné odstrániť šampónom alebo bielym octom. Vodka odstráni veľa pachov. Môžete ju nastriekať lokálne na väčšinu vecí. 


Para odstráni pokrčenie. Môžete si kúpiť naparovač odevov alebo len pustiť horúcu vodu do sprchy a nechať odev visieť v kúpeľni. 


Dôležitý môže byť aj spôsob sušenia veci. Ak používate súpravu na chemické čistenie, postupujte podľa pokynov na používanie sušičky. Ak periete ručne, úplne sa vyhnite sušičke. Veci by ste mali sušiť iba v interiéri. 


 

Chemické čistenie
Chemické čistenie


Odborníci samozrejme neodporúčajú čistiť oblečenie určené ,,na chemické čistenie / dry clean / P,, pomocou domácich čistiacich prostriedkov. Odevy sú takto označené z určitého dôvodu. Profi starostlivosťou tiež predchádzame zničeniu či znehodnoteniu svojho oblečenia, do ktorého sme investovali určitú sumu peniažkov. Aj z toho dôvodu si naši zákazníci v čistiarni Popoluška dávajú čistiť a žehliť svoje blúzky, košele, kabáty, saká, nohavice, šaty, sukne.


Koniec koncov, nie je to o tom, že všetko alebo nič. Oblečenie môžete vždy odniesť do čistiarne každý tretí alebo štvrtý raz. Dokonca je to aj odporúčané, ak Vám záleží na tom, aby ste veci mali v poriadku a tip top. Určite nepodceňujte inštrukcie na etikete čistenia, nie sú tam len tak pre nič za nič. Ak sa teda rozhodnete čistiareň obmedziť, medzi návštevami čistiarne venujte odevu dostatočnú a vhodnú pozornosť, aby ste ho osviežili a pripravili na ďalšie použitie. 

bottom of page