top of page

SVADOBNÉ ŠATY - šaty, ktoré si pamätáte navždy

Vaše svadobné šaty patria svojím významom k vašim najcennejším veciam. Nie sú to iba ďalšie šaty. Predstavujú symbol dôležitej udalosti vo vašom živote, a preto by sa s nimi malo zaobchádzať obzvlášť opatrne. Či už sú požičané alebo kúpené, vaša róba si zaslúži pozornosť, ako pred svadbou, tak aj po nej.



Svadobné a spoločenské šaty sa vyrábajú zo širokej škály látok. Šaty, ktoré ste si vybrali, môžu byť saténové, hodvábne, taftové, šifónové, z organzy, brokátu, čipky a zvýraznené jemnými ozdobami, ako sú korálky, kryštály, flitre, výšivky, hodvábne kvety či aplikácie, a všetky si vyžadujú špeciálnu starostlivosť.


Popoluška mala tú česť starať sa o róby rôzneho typu a štýlu


Naša čistiareň Popoluška mala tú česť postarať sa o svadobné a spoločenské šaty rôzneho typu a štýlu, je však dôležité, aby sme si vaše šaty dôkladne prezreli a prediskutovali problémy alebo obavy, ktoré môžete mať pred čistením a prípravou šiat na úschovu. Určite je potrebné, aby náklady na tieto služby boli zahrnuté do svadobného rozpočtu.


Čo najskôr po svadbe


Či ste si zvolili nové šaty alebo vzácne dedičstvo, väčšina neviest si chce uchovať svoje šaty ako najviditeľnejší symbol tohto výnimočného momentu a možno aj pre svoju dcéru. Preto je dôležité, čo najskôr a pred uskladnením, opraviť poškodenia a šaty delikátne a profesionálne kompletne vyčistiť. Škvrny spôsobujú poškodenie vlákna a čím dlhšie zostávajú na látke, tým ťažšie sa odstraňujú. Možno si myslíte, že na vašich šatách nie sú žiadne škvrny a môžete ich odložiť bez čistenia. Nie. Škvrny od jedla a nápojov (aj keď nie sú okamžite viditeľné), telové oleje a mejkap, ak sa po veľkom dni dôkladne neodstránia, môžu ukázať ako už ako neodstrániteľné.


Špecifické pokyny na čistenie a špeciálna starostlivosť


Je vyžadované, aby vaše šaty mali presné pokyny starostlivosti (etiketu), týkajúce sa všetkých častí šiat, vrátane ozdobného lemovania, korálikov a flitrov. Odporúčame, aby ste si pred zakúpením róby prezreli štítok starostlivosti a uistili sa, že rozumiete uvedeným pokynom. My robíme, čo je v našich silách, aby sme dodržali tieto pokyny. Šaty, ktoré nevydržia predpísaný postup starostlivosti, sa však musia reklamovať u predajcu, či výrobcu.


Ako zachovať tento výnimočný životný okamih


Po ponuke Popoluška čistiarenských služieb svadobných či spoločenských šiat, ponúkame aj návrh na ich úschovu. Múzejní konzervátori odporúčajú, aby sa odstránila umelá hmota, vyplnil sa živôtik bielym ph neutrálnym papierom bez obsahu kyselín, aby držali svoj tvar a nekrčili sa. Šaty odporúčame zabaliť do ochrannej bielej plachty alebo nebieleného mušelínového poťahu. Následne sa skladujú v špeciálnom boxe (krabici), ktorý je určený presne pre tento účel. Uložená by mala byť v klimatizovanom priestore. Dobré miesto je pod posteľou alebo v nepreplnenej skrini. Žiadne množstvo konzervačných techník nemôže poraziť teplo a vlhkosť.




Odporúčame


bottom of page