top of page

Prečo čistiareň nedokáže odstrániť každú škvrnu?


Škvrna na oblečení
Škvrna

Bohužiaľ pre každého, niektoré škvrny sú trvalé. Jednoducho sa stanú súčasťou látky. Pokračujúce pokusy o ich odstránenie spôsobia stratu farbiva - vyblednutie alebo poškodenie látky, známe ako vyšúchanie, rozstrapkanie až prederavenie.


Mnoho škvŕn odstráni stroj na chemické čistenie a ošetrenie fľaku nepotrebuje žiadne ďalšie úsilie. Ťažko odstrániteľné škvrny si vyžadujú pozornosť špecialistu na odstraňovanie škvŕn. Umenie odstraňovania škvŕn sa nazýva detašovanie a osoba, ktorá škvrny odstraňuje, sa nazýva detašér. Určenie odolných škvŕn si vyžaduje vysokú úroveň zručností, vedomostí a skúseností.


Dilema detašéra


Odstránenie škvrny
Odstránenie škvŕn

Keď sa detašér stretne s ťažko odstrániteľnou škvrnou, chce urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby škvrnu odstránil, musí sa však vyhnúť poškodeniu látky. To je podmienka. Odolné škvrny často vyžadujú kombináciu silných roztokov na odstraňovanie škvŕn a značného množstva mechanického pôsobenia na ich odstránenie. Keďže detašér nevie, koľko úsilia to bude vyžadovať, pokúsi sa najskôr použiť najmiernejšie metódy a riešenia na odstraňovanie škvŕn. Ak škvrna zostane, skúsi niečo silnejšie. Tento proces sa opakuje dovtedy, kým sa škvrna úspešne neodstráni alebo látka nezačne vykazovať známky straty farbiva alebo odretia. V tomto momente musí prestať pracovať na škvrne. Ak by pokračoval, riskuje poškodenie látky. Žiadna čistiareň a práčovňa 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗥𝗔𝗡𝗧𝗨𝗝𝗘 𝟭𝟬𝟬% 𝗩𝗬𝗖̌𝗜𝗦𝗧𝗘𝗡𝗜𝗘 𝗩𝗦̌𝗘𝗧𝗞𝗬́𝗖𝗛 𝗦̌𝗞𝗩𝗥́𝗡, 𝗙𝗟̌𝗔𝗞𝗢𝗩 𝗔 𝗭𝗡𝗘𝗖̌𝗜𝗦𝗧𝗘𝗡𝗜́, pretože to ani nie je možné. A žiadna čistiareň na na seba nezoberie riziko poškodenia zverenej veci.

Ako sa škvrny stanú trvalými?


Škvrna môže pozostávať z prakticky akejkoľvek tekutej látky, ktorá príde do kontaktu s vaším oblečením. Čas zvyčajne určuje, či je možné škvrnu odstrániť alebo nie. Takmer všetky škvrny je možné odstrániť, ak sa ošetria dostatočne rýchlo. Väčšina škvŕn sa však stane trvalými, ak sa príliš dlho nechá tak. Pri prvom kontakte s látkou väčšina škvŕn spočiatku zostane na povrchu a dajú sa pomerne ľahko odstrániť. Škvrny však časom vsiaknu do látky a preniknú do vlákien. Začnú reagovať s farbivom látky. Prebehne chemická zmena a škvrna doslova zmení farbu látky. Škvrny často zafarbia svetlé tkaniny na tmavšie alebo tmavé tkaniny na svetlejšie. Tieto farebné zmeny v tkanine sú takmer vždy trvalé. Akonáhle sa to stane, aj keď detašér odstráni pôvodnú škvrnu, látka, kde bola škvrna, má teraz inú farbu. Vyzerá to, že škvrna tam stále je, ale nie je. To, čo vidíte, je trvalé poškodenie, ktoré škvrna spôsobila.


Teplo spôsobuje rovnaký typ „tuhnutia“ škvŕn ako čas. Na škvrnu by ste nikdy nemali aplikovať teplo akéhokoľvek druhu. Zašpinený odev nežehlite a nedávajte ho do sušičky.

Bytový textil: Prečo niektoré škvrny vyjdú a niektoré nie?


Fľak od kávy
Fľak od kávy

To je veľmi častý problém. Keď máte napríklad prikrývku vyčistenú, niektoré škvrny zišli, ale niektoré nie. Prečo?


Najpravdepodobnejším dôvodom je čas. Pokiaľ ide o odstraňovanie škvŕn, čas je najväčším faktorom. Vek škvrny často určuje, či je odstrániteľná alebo nie. Ak sa ošetrí dostatočne rýchlo, v rukách vyškoleného odborníka sa dá odstrániť takmer každá škvrna z takmer každej látky. Žiaľ, ak škvrne dáte čas, môže inak odstrániteľná škvrna spôsobiť až trvalé poškodenie látky.


Odstraňovanie škvŕn na bytovom textile, ako sú prikrývky, toppery, poťahy, paplóny, vankúše, záclony a koberce je obzvlášť problematické, pretože niektoré škvrny môžu byť veľmi staré. Aj keď detašér a proces čistenia dokáže odstrániť pôvodnú škvrnu, často stále vidíte, kde škvrna bola. Dôvodom je, že škvrna zmenila farbu podkladovej látky. Tento typ poškodenia látky je často nezvratný.


Vo všeobecnosti platí, že akonáhle škvrna zasiahne látku, ihneď z nej čo najviac osušte čistou handričkou. Potom čo najskôr nechajte škvrnu odborne ošetriť, napríklad v našej čistiarni Popoluška, čím rýchlejšie, tým lepšie.

bottom of page