top of page

Prečo je krajčír lepšia voľba ako „rýchla móda“



Nazriete do akéhokoľvek obchodu s oblečením a zvyčajne uvidíte veľa oblečenia, ktoré možno označiť ako „rýchla móda“ - oblečenie, ktoré krátkodobo nosíte, potom sa ho pravdepodobne zbavíte.

Rýchla móda býva lacná, často inšpirovaná vzhľadom a trendami, ktoré vidíte v módnych katalógoch. Je to prístupné a rýchle riešenie toho „čo si obliecť“. My však veríme, že návšteva krajčíra je oveľa lepším riešením hneď z niekoľkých dôvodov. Pozrime sa to bližšie:

Charakteristika rýchlej módy


Rýchlu módu možno charakterizovať ako lacno vyrobené oblečenie, ktoré často kopíruje aktuálne módne trendy. Je robená rýchlo, aby sa tieto trendy využili, ale nie je robená dobre.

„Rýchlu módu“ nájdete v ktoromkoľvek obchodnom dome alebo eshope. Pre niektoré reťazce je celý ich biznis model rýchlou módou, pričom sa tieto kúsky rýchlo vyrábajú, zvyčajne v krajinách s lacnou pracovnou silou. Tieto obchody sa spoliehajú na to, že do svojich regálov dostanú rýchlo oblečenie, ktoré je inšpirované najnovšími trendami, a to za ceny, ktoré si priemerný spotrebiteľ môže dovoliť.

Dopady rýchlej módy


Prvým a možno najočividnejším ,,šetrením,, je celková kvalita odevov. Väčšina z nich nie je vytváraná s myšlienkou trvanlivosti. Šijú sa rýchlo pomocou väčšinou lacných syntetických látok. Rýchlo vyzerajú opotrebované a samotné oblečenie sa často začne párať alebo spravidla vyzerá neupravene už po niekoľkých noseniach.

Tu platí staré známe „za čo zaplatíte, to dostanete“. Úprimne, kedy vám dvadsať eurová košeľa naposledy vydržala pri pravidelnom nosení viac ako pár mesiacov? Prinajmenšom tieto položky majú tendenciu skoro vyzerať ošúchane a stratiť iskru novoty. Masovosť a lacnosť môžu zničiť pôvodný zámer dizajnu prehliadkového móla. Ak je to kúsok, ktorý veľmi súvisí s „trendom“, býva dokonca po krátkom čase už za zenitom.

Čo sa deje potom? Ľudia samozrejme toto oblečenie vyhadzujú. Údaje EPA ukazujú, že na skládky v USA sa v roku 2015 dostalo 10,5 milióna ton textilu, zatiaľ čo 3,1 milióna ton sa spálilo. Mnohé z „fast fashion“ kúskov, ktoré vyhodíme, sa jednoducho neoplatí darovať kvôli stavu, v ktorom sa po nosení nachádzajú. Aj keď sa určité množstvo recykluje, tieto čísla ukazujú, že stále existuje obrovské množstvo, ktoré je vyhodené.

Druhá obava je tiež environmentálna. Neustály dopyt po spotrebnej rýchlej móde znamená neustálu potrebu výroby materiálov, z ktorých je oblečenie vyrobené. Výskumy ukazujú, že módny priemysel je z hľadiska globálnych emisií uhlíka na druhom mieste za ropným priemyslom. Zvyk nakupovať rýchlu módu sa javí ako rýchle riešenie okamžitej potreby alebo chcenia, ale predstavuje dlhodobé nebezpečenstvo.

Po tretie, existuje veľké znepokojenie nad pôvodom ,,rýchlej módy". Spomenuli sme, že sa často vyrábajú v krajinách s lacnou pracovnou silou. Mnoho ľudí sa zaujíma, či všetko pochádza z etických zdrojov, no nízke mzdy a mizerné pracovné podmienky sú opakom tohto nazerania.


Táto tretia otázka zjavne závisí od konkrétneho morálneho presvedčenia toho, s kým o nej hovoríte, ale väčšina ľudí súhlasí s tým, že vykorisťovateľské podmienky v mene rýchlych ziskov nie sú v poriadku. Mnoho spoločností, vrátane spoločností, ktoré predávajú rýchlu módu, sa zaviazalo, že bude spolupracovať iba s továrňami, ktoré spĺňajú určité podmienky pre svoju pracovnú silu. Spotrebitelia však málokedy vedia, či boli normy splnené alebo nie.


Čo získate od krajčíra


Lepšia kvalita a väčšie pohodlie


Jednou z prvých výhod, ktoré namiesto toho budete mať u krajčíra, je, že váš celkový vzhľad bude lepší. Vaše obľúbené kvalitné oblečenie je možné opraviť, upraviť, prispôsobiť na mieru, hodí sa k vášmu tvaru tela a dodáva vám šmrnc. Či už ste v kancelárii alebo idete na stretnutie, vždy vyniknete svojím zmyslom pre štýl.

Vaše vlastné pohodlie v oblečení bude pravdepodobne tiež oveľa lepšie. Nikto nemá rád sťahovacie otvory na gombíky, príliš krátke rukávy alebo narýchlo vyrobené kúsky, ktoré jednoducho nie sú skonštruované pre extra pohodlie. Namiesto toho odporúčame investíciu do kvalitných nohavíc, košieľ a búnd, ktoré sú upravené či šité na mieru. Tie vám pomôžu vyzerať sviežo a pohodlne namiesto pokrčených, zle sediacich a na jedno použitie.

Príťažlivý je určite aj spôsob nakupovania oblečenia či ,,fast fashion,, z pohodlia stoličky, sedačky online cez rôzne eshopy. Tento model je pre ľudí jednoduchý a ľahký. Návšteva krajčíra naopak vyžaduje osobnú prítomnosť a je potrebné si na ňu vyhradiť čas.


Naša Popoluška však ponúka jedinečný spôsob opravy a úpravy odevov a bielizne, kde nie je potrebné skúšanie na postave, prípade zákazník si vie úpravu sám vyznačiť, bez nutnosti osobnej návštevy. Spočíva v tom, že po objednaní zákazníkom prídeme pre objednávku určenú na krajčírske služby a následne ju doručíme hotovú späť zákazníkovi v preferovaný deň, miesto a čas. Ponúkame tak efektívne riešenie, kedy šetríme zákazníkov cenný čas, zaručujeme mu komfort a pedantný výsledok krajčírskej práce.

Odborné znalosti


Krajčír predstavuje profesionála, pozná malé detaily, ktoré prispievajú ku kvalite oblečenia. Kúsky sú upravované či opravované ručne, precízne a starostlivo, nie na masovej montážnej linke. Reputácia krajčíra závisí od schopnosti podporovať kvalitu tovaru, takže žiadna „rýchlosť a masovosť“ nie je prípustná.

Okrem toho, ako je odev prispôsobovaný a upravovaný, aby sedel na postave, krajčír vám poradí najlepšie štýly, ktoré vyhovujú vašim potrebám a typu postavy. Keď si kupujete „rýchlu módu“, ste vydaní na milosť a nemilosť akejkoľvek veľkosti, keďže často nie je zhoda ani v bežných štandardných veľkostiach.


Je značný rozdiel medzi štýlom a módou. Štýl je trvalejší a osobnejší. Vďaka spolupráci s módnym štylistom môžete získať v obchode kúsky, ktoré ukazujú váš zmysel pre štýl a sú vyrobené tak, aby vydržali. A následne stačí osloviť krajčíra, aby vám odev upravil priamo na vašu postavu. Bundu v nadčasovom štýle, ktorá je upravená na mieru, budete nosiť sezónu po sezóne. Ak na nej narazíte na nedostatok, stačí iba opäť osloviť krajčíra, ktorý vám ju pedantne upraví či opraví, aby bola ako nová a plne funkčná.

Záverečné myšlienky


To, aké a ako si oblečenie pre seba zaobstaráte, je samozrejme každého osobná a slobodná voľba. Ak však hľadáte lepšiu kvalitu, väčšie pohodlie a odevy, ktoré vydržia, krajčír bude vždy lepšou voľbou ako ,,rýchla móda,,.

Existuje veľa problémov spojených s rýchlou módou, ktoré nájdeme priamo na regáloch väčšiny obchodných domov, vrátane problémov v oblasti kvality, životného prostredia a etiky. Ak odložíme akékoľvek morálne zásady, priznáme, že tieto odevy jednoducho nie sú dobre urobené.

Táto móda je hlavne o naháňaní trendov, ale je nepravdepodobné, že váš vzhľad ňou dosiahne určitý šmrnc, luxus a iskru. Nadčasovú eleganciu vám zaručia iba kvalitné kúsky upravené či ušité na mieru.




bottom of page