top of page

Najefektívnejší spôsob ručného prania delikátnych odevov v umývadle

Pri ďalšom použití tejto metódy vyskúšajte expertmi schválené triky


Z takého alebo onakého dôvodu sa niekedy rozhodneme obísť práčku a zvoliť manuálne ručné pranie. Zatiaľ čo ručne perieme zvyčajne delikátne kúsky - najmä podprsenky a spodné prádlo - je to efektívna voľba aj pre iné druhy oblečenia, najmä ak nemáte dostatočne naplnenú práčku.


Predtým, ako sa vydáte k umývadlu, prečítajte si pokyny týkajúce sa teploty vody a starostlivosti o váš odev na etikete. Ak je na štítku uvedené „chemické čistenie - DRY CLEAN“ a nie „chemické čistenie iba - DRY CLEAN ONLY ", môže byť bezpečné preprať ho v umývadle. Ak nechcete urobiť chybu, urobte test: na skryté miesto v odeve kvapnite kvapku vody a utrite papierovou utierkou. Ak nezíde farba alebo nezostane vodná stopa, potom by malo byť pranie v rukách bezpečné. Pokyny na starostlivosť sa líšia v závislosti od typu oblečenia, no pre tento postup platia rovnaké kroky, bez ohľadu na to, či pracujete s vlnou, hodvábom alebo bavlnou. Ak však nechcete riskovať, rozhodne si radšej objednajte exkluzívnu čistiareň Popolušku, ktorá sa o všetko profesionálne postará.


Či už bojujete so škvrnou od vína, alebo len potrebujete mať pripravenú čistú blúzku pre jej ďalšie použitie, skúste tipy od expertky pre perfektne fungujúci spôsob, ako ručne prať oblečenie.



Ako ručne prať rôzne kúsky oblečenia


Ručné pranie oblečenia je určite ten najšetrnejší prístup. To znamená, že k ošetreniu svojich odevov pristupujete s maximálnou starostlivosťou počas celého procesu čistenia. Ak chcete ušetriť čas, pokojne perte podobné s podobným aka. odevy rovnakej farby a typu látky. Pri väčšine odevov postupujte podľa tohto podrobného návodu:


1. Prečítajte si etiketu so starostlivosťou, aby ste zistili typ látky: hodváb, vlna atď. Následne zvoľte ten najvhodnejší prací prostriedok. Na väčšinu vecí by mal fungovať akýkoľvek štandardný prací prostriedok. Jemné látky si môžu vyžadovať niečo jemnejšie, napríklad delikátny prací prostriedok, šetrný prací prostriedok alebo jemné tekuté mydlo.


2. Ak je to potrebné, ošetrite škvrny. Do škvrny opatrne zapracujte odstraňovač škvŕn na bielizeň alebo tekutý prací prostriedok končekmi prstov (vyvarujte sa drhnutiu). Počas namáčania jemne vytlačte spenenú vodu z odevu.


3. Naplňte umývadlo vodou - vlažnou alebo teplou, v závislosti od etikety - a vložte do nej spodné prádlo (vlna, hodváb a svetlé farby sa najlepšie čistia v studenej vode). Potom pridajte odporúčanú dávku čistiaceho prostriedku. Uistite sa, že je úplne rozpustený, vložte odev do vody a jemne ho ponorte. Voda sa môže sfarbiť, ale nie je nutné panikáriť: je to jednoducho materiál púšťajúci farbivo a po vypraní nebude mať za následok žiadnu stratu farby.


4. Odev opláchnite dôkladne, ak máte na kohútiku rozprašovač, položte akýkoľvek ľahký odev, napríklad spodnú bielizeň alebo plavky k rozprašovaču a preplachujte. Inak umývadlo naplňte studenou a čistou vodou, ponorte odev a vytlačte vodu. Podľa potreby opakujte.


5. Odstráňte prebytočnú vodu. Keďže žmýkanie mokrých, jemných látok môže spôsobiť zbytočné škody, opatrne zodvihnite odev oboma rukami a jemne vytlačte čo najviac vody. Sušte na plocho - odporúčame tento skvelý kôš na sušenie bielizne. Aby ste zabránili tomu, že delikátny odev, najmä pleteniny, stratia svoj tvar, určite ich sušte na plocho. Pre zvýšenú starostlivosť (a na urýchlenie procesu sušenia), položte svetre alebo plavky na suchý uterák a nechajte uschnúť na vzduchu. Akonáhle je jedna strana suchá, pretočte na druhú.


Ako ručne prať podprsenku a jemné prádlo


Hodenie podprsenky pohodlne do práčky sa môže javiť ako rýchla vec, no z dlhodobého hľadiska to môže byť škodlivé. Ak preferujete práčku, určite odporúčame ochranné obaly na blielizeň, ktoré má Popoluška v predaji rôznych farieb a tvarov. Ručné pranie podprseniek je odporúčanou metódou značiek a návrhárov dámskeho spodného prádla, pretože pomáha vášmu spodnému prádlu držať si tvar a krásu.


1. Naplňte umývadlo vlažnou vodou (alebo s teplotou uvedenou na etikete). Pridajte jemný prací prostriedok.


2. Opatrne vložte podprsenku do vody a namočte ju na 15 minút. Penový roztok jemne zapracujte do všetkých zákutí podprsenky.


3. Opláchnite. Ak máte na kohútiku rozprašovač, priložte podprsenku k nemu a dôkladne ju opláchnite. V opačnom prípade ponorte do studenej, čistej vody a vyplachujte ju vodou.


4. Aby ste sa zbavili prebytočnej vody, jemne vytlačte vodu z remienkov a osušte ju alebo ju poklepte uterákom. Potom tvarujte a sušte na plocho.


Ako ručne prať spodnú bielizeň


Podobne ako podprsenky existujú aj niektoré typy spodnej bielizne, ktoré by sa mali prať ručne. Skúste postupovať podľa tohto návodu, keď budete najbližšie prať hodváb, čipku alebo delikátne spodné prádlo.


1. Naplňte umývadlo teplou vodou (alebo s teplotou uvedenou na etikete). Pridajte jemný čistiaci prostriedok a rozmiešajte ho vo vode, kým sa nerozpustí,


2. Vložte spodnú bielizeň - môžete prať spolu kúsky, ktoré majú rovnakú farbu a rovnaký materiál - do vody a necháme namočené 30 minút. Priebežne premiešajte prací prostriedok vo vode, aby bol úplne rozpustený.


3. Opláchnite. Ak máte na kohútiku rozprašovač, priložte bielizeň k nemu a dôkladne ju opláchnite. V opačnom prípade ponorte do studenej, čistej vody a vyplachujte ju vodou.


4. Opatrne vytiahnite spodnú bielizeň z vody a jemne ju stláčajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Potom ju poklepte uterákom, vytvarujte a buď sušte zavesením alebo na plocho


Ako ručne prať svetre


Všetci máme ten svoj jeden sveter, ktorý milujeme, až na to, že si vyžaduje cestu do čistiarne po každom nosení. Ak je na štítku so starostlivosťou označenie „chemické čistenie - dry clean“, môže byť bezpečné oprať sveter doma.


1. Dôkladne skontrolujte starostlivosť na etikete, aby ste určili vhodnú teplotu vody a prací prostriedok. Naplňte umývadlo vlažnou vodou (väčšinou) a pridajte jemný čistiaci prostriedok alebo jemné tekuté mydlo.


2. Škvrny ošetrite odstraňovačom škvŕn na bielizeň alebo tekutým saponátom. Zapracujte odstraňovač škvŕn do škvrny pomocou končekov prstov (vyvarujte sa drhnutiu).


3. Prevráťte sveter narub, ponorte do vody a premiešajte penu okolo. Nechajte ho namočený najmenej 10 minút.


4. Opláchnite. Ak máte na kohútiku rozprašovač, priložte k nemu sveter a dôkladne ju opláchnite. V opačnom prípade ponorte sveter do studenej, čistej vody a preplachujte stáčaním vodou.


5. Zdvihnite sveter oboma rukami a jemne vytláčajte čo najviac vody. Potom ho položte plocho na absorbčný uterák, zrolujte, kým sa voda nevstrebe.


6. Položte sveter na suchý uterák a nechajte ho vyschnúť na vzduchu. Akonáhle je jedna strana suchá, pretočte na stranu druhú.


bottom of page