top of page

Ako správne prať vankúše - v práčke a ručne

Doprajte si čistejší spánok podľa tohto krátkeho návodu.



Každú noc opierame hlavu o svoj vankúš, a preto si chceme byť istí, že je čo najčistejší a bez baktérií. Nemáme na mysli iba obliečky na vankúš. Okrem pravidelného čistenia posteľnej bielizne a prikrývky by sme sa mali starať aj o vankúše, matrac a poťahy na matrace. Obzvlášť vankúše by sme mali prať najmenej dva až štyrikrát ročne (čiže každé štyri mesiace), aby vydržali čo dlhšie. Nie so všetkými druhmi vankúšov - páperové, výplň z vlákien, pevná pena - by sa však malo zaobchádzať rovnako.


Zatiaľ čo väčšinu typov je možné prať v práčke, niektoré sú určené len na chemické čistenie alebo odporúčajú iba lokálne čistenie. Štítok so starostlivosťou na vankúši je najlepší spôsob ako začať s čistením, no ak nemôžete nájsť podrobné pokyny alebo potrebujete ďalšie pokyny, postupujte podľa tejto príručky odborníčky, ako prať vankúše bez ohľadu na veľkosť, tvar alebo výplň.

Ako oprať vankúše v práčke


Našťastie, väčšina páperových a vláknových vankúšov je priateľských k stroju, čo znamená, že ich môžete hodiť do práčky a oprať. Ak ste si nie istí, či je povolené iba chemické čistenie, resp. pranie peria pre vás predstavuje problém alebo máte malú práčku, určite navštívte našu profesionálnu čistiareň Popoluška, ktorá toto všetko za vás rada vyrieši.


Uistite sa, že periete také množstvo vankúšov naraz, aby bola práčka vyvážená a zaistila rovnomerné pranie. Aj keď to zvládne každá práčka, je vašou najlepšou voľbou stroj s plnením spredu alebo zhora bez miešadla, ktoré býva uprostred niektorých práčok. Ak je vašou jedinou možnosťou horný nakladač s miešadlom, umiestnite vankúše zvisle, aby ste znížili riziko ich poškodenia miešadlom.


Každý by si mal prečítať štítok starostlivosti na konkrétnom vankúši a postupovať podľa neho. Ak ste značku odstránili alebo nemôžete nájsť pokyny, použite tohto sprievodcu:

  • Zvoľte jemný cyklus a použite teplú vodu, potom pridajte ďalší cyklus plákania a odstreďovania studenou vodou.


  • Pridajte malé množstvo pracieho prostriedku.


  • Vankúše sušte na miernej teplote, šuchorte a často ich otáčajte. Aby vankúše zostali kypré, vhoďte do nich pár plstených guličiek. Sušičku niekoľkokrát zastavte počas cyklu, aby ste vankúš našuchorili a ručne rozdrvili vzniknuté hrudky.

Ako prať pevné penové vankúše


Latexové alebo vankúše z pamäťovej peny bohužiaľ nemôžeme dávať do práčky. Aj keď sú penové vankúše odolné voči roztočom, je stále dôležité pravidelne ich čistiť. Ako vždy, mali by sme si prečítať pokyny na pranie na štítku vankúša alebo postupujte podľa tu popísanej metódy čistenia:

  • Odstráňte obliečky a poťahy na vankúše a vyperte ich podľa štítku starostlivosti. Ak nemáte štítok starostlivosti, vložte obliečky na vankúše a poťahy do práčky, zvoľte normálny cyklus a vyperte v teplej alebo horúcej vode. Pridajte prostriedok na pranie.


  • Aby ste sa zbavili prachu alebo nečistôt na vankúši, povysávajte obidve strany alebo ich dajte do sušičky v cykle bez zahrievania alebo v cykle iba vzduch na 20 minút.


  • Všetky znečistené miesta lokálne očistite handričkou namočenou v jemnom penivom mydlovom roztoku. Zľahka opláchnite vlhkou handričkou. (Opatrne, mokrá pena sa ľahko trhá, buďte preto pri čistení jemní a nepremáčajte vankúš.)


  • Nechajte vankúš úplne vyschnúť, až potom ho navlečte a používajte.


Ako zistiť, kedy by ste mali vymeniť vankúše


Bez ohľadu na to, ako usilovne čistíme a staráme sa o svoje vankúše, budeme si nakoniec musieť kúpiť nové. Spoľahlivý spôsob, ako zistiť, kedy ich vymeniť: „Ak zložíte vankúš na polovicu a nedostane sa späť do formy, naplánujte si nákup,“ odporúča odborníčka. Ak majú naše vankúše zvlástny zápach aj potom, čo ich poriadne vyperieme, je tiež vhodné ich vymeniť. Ak chceme predĺžiť životnosť vankúša, je potrebné používať návliečky na vankúše a vankúše prať každé štyri až šesť mesiacov.






bottom of page