top of page

Ako si vyčistiť svadobné šaty doma


Svadobné šaty čistenie
Svadobné šaty

Tak ako váš svadobný deň prišiel, tak aj odišiel a teraz je čas na čistenie. Je škoda, že väčšina neviest svoje vysnívané svadobné šaty využije len raz, no či už ich plánujete darovať, uchovať alebo ešte nie ste rozhodnuté, budete musieť svoje použité šaty vyčistiť. Návšteva čistiarne je pre väčšinu neviest samozrejmou a najjednoduchšou možnosťou. Možno však nie tou najlacnejšou.


Zhodnoťte svoje šaty a ak sú škvrny minimálne alebo nemáte rozpočet na profesionálnu čistiareň, skúste si šaty vyčistiť samé doma. Všetko, čo potrebujete, je vaňa, jemný čistiaci prostriedok, teplá vodu, čas a trpezlivosť. Ak si robíte starosti s čistením svadobných šiat, vaša opatrnosť je na mieste. Nechcete si pokaziť jemnú látku alebo aplikácie. Náš článok na to myslí.

NEPOUŽÍVAJTE PRÁČKU


Objavili ste niekedy po praní na tričkách záhadné žmolky? My tiež, a preto odporúčame nedávať svadobné šaty do práčky. Či už sú vaše šaty vyrobené zo saténu alebo z jemnejších materiálov, je bezpečnejšie prať šaty ručne, aby ste sa vyhli znehodnoteniu. Predtým, ako ich úplne namočíte, otestujte prací prostriedok na skrytom kúsku šiat každej látky, aby ste sa uistili, že tam nie sú žiadne zlé reakcie. Je potrebné sa vyhnúť akýmkoľvek výrobkom, ktoré obsahujú bielidlá alebo iné agresívne chemikálie, pretože môžu nenávratne poškodiť vaše šaty. Radšej sa držte neinvazívnych čistiacich prostriedkov.

NAMÁČAJTE V PRACOM PROSTRIEDKU


Skôr ako sa pustíte do čistenia, nechajte šaty odmočiť. Uistite sa, že ste vaňu poriadne vyčistili. A to ešte predtým, ako do nej vložíte svadobné šaty, aby ste sa vyhli ďalším škvrnám. Potom naplňte vaňu teplou vodou, pridajte prací prostriedok podľa návodu a ponorte šaty do tejto zmesi. Nechajte svoje šaty vo vode aspoň 30 minút. Praciemu prostriedkom tak poskytnete čas, aby sa uchytil a pôsobil na odolné škvrny.

POUŽÍVAJTE MÄKKÉ KEFY


Šaty je potrebné vydrhnúť na všetkých miestach, kde sa nachádzajú nečistoty alebo škvrny, len použite kefu s mäkkými štetinami. Môže to byť kľudne niečo ako zubná kefka, ktorú kúpite v drogérii. Pohybujte sa na šatách po častiach, uľahčí vám to sledovanie škvŕn, ktoré ste už vyčistili. Len sa uistite, že ich intenzívne a silno nedrhnete, najmä ak máte čo do činenia s jemnou látkou a ozdobami. Nechcete, aby sa látka zatrhla alebo aby sa ozdoba uvoľnila. Ak sa vám zdá, že vaše šaty po prvom namáčaní a drhnutí stále nevyzerajú dostatočne čisté, zopakujte tento proces ešte raz.

NECHAJTE VYSUŠIŤ


Predtým, ako vložíte svadobné šaty späť do vrecka na odevy alebo konzervačnej škatule, uistite sa, že sú dôkladne vysušené. Zaveste ich na sušiaci stojan a na suché miesto s uterákom pod ním pre prípad akéhokoľvek kvapkania prebytočnej vody. Nevešajte ich do kúpeľne, pretože to je miesto s vysokou vlhkosťou. Vaše šaty musia byť úplne suché, aby sa predišlo plesniam a škvrnám, keď ich vložíte do vrecka na odevy alebo do skladovacej krabice.

SKLADUJTE V CHLADNOM PRIESTORE


Po úplnom vyčistení a vysušení svadobných šiat ich vložte do vrecka na odevy alebo nádoby bez obsahu kyselín. Predídete tak zafarbeniu, ku ktorému dôjde po niekoľkých rokoch skladovania. Ak chcete pre svoje šaty dodatočnú ochranu, môžete medzi vrstvy šiat vložiť hodvábny papier bez obsahu kyselín, aby ste sa vyhli pokrčeniu. Svadobné šaty bývajú tiež veľmi ťažké a neodporúča sa vešanie na vešiak, ktorý spôsobí, že sa šaty zdeformujú. Následne umiestnite šaty do chladného a tmavého priestoru s regulovanou teplotou, napríklad do skrine alebo pod posteľ.


Ak sa vám však celý tento proces nezdá až taký jednoduchý ako jednoducho znie, a chcete sa nechať hýčkať, naša čistiareň a krajčírstvo Popoluška je tu pre vás, Môžete k nám vaše krásne šaty priniesť alebo ich prídeme k vám vyzdvihúť a po vyčistení ich prinesieme naspäť.

bottom of page