top of page

Ako sa zbaviť škvŕn od kávy z úplne všetkého

Nenechajte si pre malú nepozornosť zničiť vaše oblečenie, nábytok alebo koberec.


K rozliatiu kávy vždy dochádza v tom najnepriaznivejšom čase: keď sa ponáhľate, na konci príjemnej večere alebo keď si konečne sadnete s vašou obľúbenou knižkou. Ponúkame prehľad odborných postrehov, ako rýchlo bojovať proti škvrnám a mať naspäť svoj život.


& Hrnčeky


Ak ste svoj hrnček nechali pár dní v umývadle, poznáte ten boj, ktorým je zafarbený keramický pohár. Všetko, čo potrebujeme, sú gumové čistiace podložky, ktoré zotierajú zafarbenie. Ak nemáte nejakú po ruke, posypte povrch prípravku jedlou sódou, aby bol abrazívnejší a očistite ako obvykle.


& Oblečenie


Navlhčite škvrnu studenou vodou alebo namočte odev do studenej vody na 30 minút. Na odstránenie čo najväčšieho množstva škvŕn použite pero na okamžité odstránenie škvŕn. Pred praním škvrnu ošetrite sprejom na odstránenie škvŕn a operte ako obvykle.


Ak vaša káva obsahovala mlieko alebo smotanu, uistite sa, že používate prací prostriedok s enzýmami, ktoré pomôžu rozkladať škvrny. „Väčšina čistiacich prostriedkov proti škvrnám obsahuje enzýmy, ale skontrolujte si balenie, aby ste sa o tom uistili,“ hovorí odborníčka. Ak je to pre látku bezpečné, pridajte chlórové bielidlo.


& Čalúnenie


Zmiešajte jednu polievkovú lyžicu tekutého mydla s dvoma šálkami studenej vody. Vyčistite škvrnu roztokom pomocou čistej bielej handričky. Opakujte, kým škvrna nezmizne. Potom ešte raz navlhčite vodou a jemne vysušte. Môžete tiež skúsiť vlhčenie škvŕn pomocou čistiaceho rozpúšťadla. Vysúšajte, kým sa neabsorbuje rozpúšťadlo a opakujte, až kým škvrna nezmizne.



& Koberec


Absorbujte toľko kávy, koľko len môžete. Potom zmiešajte jednu polievkovú lyžicu tekutého mydla, jednu polievkovú lyžicu bieleho octu a dve šálky teplej vody. Vyčistite škvrnu roztokom pomocou čistej bielej handričky. Naneste niekoľkokrát po sebe, stále vpíjajte suchou handričkou, kým škvrna nezmizne. Nakoniec ešte navlhčite so studenou vodou a jemne vysušte.



bottom of page