top of page

Ako odstrániť škvrny od potu z košieľ a tričiek

Pretože žlté značky nás hnevajú.


Každý sa potí, niekto viac, niekto menej, ale nikto nemá rád, keď pri obliekaní obľúbeného trička či košele objaví známe žlté škvrny v podpazuší. Značky od potu sa tvoria nielen preto, že tvrdo pracujete, ale aj antiperspirant, ktorý používate, prispieva k ich vzniku. Áno, je to nespravodlivé.


Nižšie ponúkame odborníkmi overené postupy na záchranu vášho potom nasiaknutého oblečenia. Týkajú sa odstraňovania škvŕn od potu z bielych a farebných tričiek či košieľ, plus vašich intenzívne nosených klobúkov.

Ako odstrániť škvrny od potu: Farebné tričká


Začnite kontrolou visačky na každom kúsku. Chemicky čistené veci by mali ísť priamo k profesionálom, teda do čistiarne (Popoluška), ktorá chemicky čistí. Ak je bezpečné prať doma, najskôr znečistenú oblasť postriekajte bielym octom, najmä ak vidíte biele soľné čiary alebo ak je látka stuhnutá. Následne ošetrite enzýmovým odstraňovačom škvŕn alebo votrite do škvrny tekutý enzýmový čistiaci prostriedok. Ihneď ju operte v najteplejšej vode, akú látka vášho oblečenia znesie.


Po ukončení cyklu prania, tričko vysušte na vzduchu, aby ste sa ubezpečili, že stopy po pote zmizli. Použitie sušičky pred úplným odstránením škvŕn môže tričko nadobro odpísať.

Ak sú stopy mimoriadne odolné, môžete do pracieho cyklu pridať aj odstraňovač škvŕn vyrobený špeciálne pre farebné odevy, ktoré sa nesmú bieliť chlórom.

Pre ďalší boj proti škvrnám môžete oblečenie tiež namočiť do pracieho prípravku a vodného roztoku, ako je to uvedené nižšie:

  • Naplňte malú vaničku teplou vodou.

  • Pridajte 2-3 lyžice tekutého pracieho prostriedku a premiešajte.

  • Pred praním nechajte 30 minút až hodinu namočené.

Ako odstrániť škvrny od potu: Biele košele


Nasledujte podobný spôsob, ak chcete, aby vaše biele košele opäť zabeleli čistotou. Škvrny od potu potrite špongiou s bielym octom a až potom použite enzýmový odstraňovač škvŕn alebo tekutý enzýmový čistiaci prostriedok. Následne operte v najhorúcejšom cykle, ktorý je pre látku vhodný a pridajte klasické bielidlo pre obzvlášť odolné škvrny. Namočenie košieľ pred praním do pracieho prípravku a vody môže tiež pomôcť odstrániť žltnúce miesta. Sušte vždy na vzduchu, kým si nie ste istí, že sú žlté škvrny preč, pretože sušička môže spôsobiť, že tam ostanú natrvalo.

Ako odstrániť škvrny od potu: Klobúky


Ak váš obľúbený klobúk či šilt začne vyzerať nosením o niečo horšie, určite ich nehádžte do práčky. Najlepšie je ručne umyť (ak je to doporučené, podľa štítku) a potom vymyť zafarbené miesto jemnou kefkou (napríklad starou kefkou na zuby alebo kefkou na riad) ešte pred praním či opláchnutím. Keď škvrna zmizne, pokrývku osušte uterákom, znova vytvarujte a vysušte na vzduchu.







bottom of page