top of page

Ako na bezchybný koberec: Tipy pre efektívne čistenie kobercov



Koberce sú zvyčajne výrazným prvkom v našich domovoch, dodávajúcim teplý a útulný pocit do každej miestnosti. Časom sa koberce zašpinia a stratia svoju sviežosť a krásu. Správne čistenie kobercov je nevyhnutné nielen pre udržanie ich atraktívneho vzhľadu, ale aj z dôvodu zachovania čistého a zdravého prostredia vo vašom dome. V tomto článku sa pozrieme na základné kroky čistenia kobercov a poskytneme vám niekoľko užitočných tipov, ako udržiavať váš koberec čistý a svieži.


1. Pravidelné vysávanie


Prvým a najdôležitejším krokom pri čistení kobercov je ich pravidelné vysávanie. Vysávač odstráni povrchovú nečistotu, ako sú prach, špina a chlpy, a zabraňuje hromadeniu škvŕn a alergénov. Odporúča sa vysávať koberce aspoň raz týždenne, prípadne častejšie. Vysávač s dobrou silou odsávania je nevyhnutným nástrojom pre efektívne odstránenie nečistôt.


2. Okamžité ošetrenie škvŕn


Keď na koberec niečo vylejete alebo sa objaví škvrna, je dôležité rýchlo zareagovať. Čím skôr sa škvrna ošetrí, tým väčšia je šanca na jej úplné odstránenie. Použite čistú savú handričku, papierovú utierku alebo uterák a jemne vytierajte škvrnu od okraja k stredom, aby ste predišli jej rozmazaniu. Môžete použiť špeciálny čistiaci prostriedok na škvrny, ktorý je vhodný pre váš typ koberca. Je však dobré sa vyhnúť agresívnym chemikáliám, ktoré môžu spôsobiť poškodenie vlákien.


3. Hlbšie čistenie


Okrem pravidelného vysávania je potrebné koberce čistiť aj hlbšie, aby sa odstránili hlboko usadené nečistoty a zlepšila sa ich celková čistota, životnosť a vzhľad. Existuje niekoľko spôsobov hĺbkového čistenia, vrátane použitia parných čističov, kobercových šampónov alebo profesionálneho čistenia kobercov. Vyberte si metódu, ktorá najlepšie vyhovuje vášmu kobercu a jeho stavu.


4. Predchádzanie znečisteniu


Aby ste minimalizovali potrebu častého čistenia kobercov, môžete spraviť niekoľko preventívnych opatrení. Používajte rohože pred vchodom, aby sa zabránilo prineseniu nečistôt z vonkajšieho prostredia. Nekonzumujte jedlo a nápoje v priestoroch s kobercami, aby ste predišli náhodným škvrnám. Pravidelne strihajte domáceho miláčika, aby sa minimalizovalo usadzovanie chlpov v koberci. Tiež odporúčame vysávať koberce aj pod nábytkom, pretože tam sa môže hromadiť veľa nečistôt.


5. Profesionálne hĺbkové čistenie


Ak ste majiteľom kvalitného koberca, určite sa vám oplatí priniesť koberec na profesionálne čistenie, napríklad do našej čistiarne a práčovne kobercov Popoluška. Skúsení pracovníci sú vybavení nástrojmi a vedomosťami na efektívne a bezpečné čistenie vášho koberca. Hĺbkové čistenie by sa malo vykonávať minimálne raz ročne alebo podľa potreby.



Čistenie kobercov je dôležitou súčasťou udržiavania vášho domova čistého a zdravého. Pravidelné vysávanie, okamžité čistenie škvŕn, hlbšie čistenie, preventívne opatrenia a profesionálne hĺbkové čistenie sú všetko kroky, ktoré vám pomôžu udržať vaše koberce v čo najlepšom stave. Dodržiavaním týchto tipov a prevencie môžete mať koberce v bezchybnom stave dlhé roky bez nutnosti investovania do ich výmeny.

bottom of page