top of page

Ako môžeme šetriť vodou pri praní?



V súčasnosti sa mnohí z nás zaujímajú o to, koľko vody spotrebujeme v našich domácnostiach. Voda je najvzácnejším zdrojom na našej planéte a je nevyhnutná pre prežitie ľudstva, no nie je to nekonečný zdroj. Zásoby čerstvej vody teraz využívame rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, takže má zmysel, aby sme sa všetci snažili čo najlepšie znížiť množstvo vody, ktorú spotrebujeme v našich domácnostiach.


Spotreba vody je podstatným faktorom pri kúpe práčky. Pranie bielizne je dôležité aj z hľadiska použitia vody, keďže voda používaná práčkami tvorí asi 22 percent celkovej spotreby vody jednotlivcom. V tomto príspevku si ukážeme niekoľko spôsobov, ako je možné znížiť spotrebu vody pri praní.


7 tipov, ako ušetriť vodu pri praní


Pranie bielizne je jednou z najrozšírenejších domácich prác na svete. V súčasnosti túto prácu v domácnostiach vykonávajú práčky s použitím litrov vody. Tu je prehľad niekoľkých najlepších tipov na šetrenie vodou pri praní.

Vybrať si správnu pračku


Pri spotrebe vody veľmi záleží na výbere tej najlepšej práčky. Jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere správneho pracieho stroja pre úsporu vody je hodnotenie vodného faktora. Čím menšie je hodnotenie, tým je práčka efektívnejšia. Hodnotenie je založené na množstve vody použitej na kubické stopy (nosnosť) práčky. Pri kúpe novej práčky skontrolujte ikonu vody na štítku energetickej účinnosti.


,,Stojí za zmienku, že práčky s predným plnením takmer vždy spotrebujú menej vody ako tie s horným plnením."

Správna veľkosť nákladu


Spotreba vody sa zníži, ak zvolíte plný náklad. Použitie správneho množstva pracieho prostriedku a správne naplnenie práčky je najefektívnejší spôsob narábania s vodou.

Ak potrebujete vyprať len niekoľko kusov bielizne, zvoľte na práčke nastavenie polovičnej náplne. Týmto spôsobom sa spotrebuje len nevyhnutné množstvo vody. Ak však s praním môžeme počkať na plný náklad, to je určite najvhodnejšie. Menej časté používanie práčky tiež pomáha znižovať spotrebu vody, šetrí vám peniaze a pomáha planéte.



Zvoliť správny cyklus


Výber správneho cyklu pre každú náplň ušetrí spotrebu vody a zlepší výsledky čistenia. Ak nemáte konkrétny problém, preskočte cyklus predpierky a extra plákania na vašej práčke.

Ošetriť škvrny

Ďalšou stratégiou na úsporu spotreby vody je snaha o správne odstránenie škvŕn, aby ste nemuseli oblečenie prať.


Používať cyklus na bavlnu

Aby sa predišlo pokrčeniu oblečenia, preferujú sa syntetické pracie programy, ktoré ale spotrebujú o päťdesiat percent viac vody ako cykly pre bavlnené pranie. Namiesto cyklu na syntetické oblečenie je výhodnejšie používať cyklus na bavlnenú bielizeň,

Prať v prípade potreby


Najlepší spôsob, ako znížiť spotrebu vody, je prať veci iba vtedy, keď je to potrebné. Napríklad pranie uterákov vedie k značnej spotrebe vody. Nie je potrebné ich prať po každom sprchovaní, preto ich kľudne zaveste a použite znova. Najlepším spôsobom, ako zabrániť množeniu baktérií na vašej osuške, je nechať ju po každom použití úplne vyschnúť a prať iba v prípade potreby.

Použiť lepší prací prostriedok


Čistiaci prostriedok tiež zohráva veľkú úlohu v tom, koľko vody je potrebné na dokončenie jedného umývacieho cyklu.


,,Množstvo vody použitej v práčkach sa môže medzi rôznymi spotrebičmi značne líšiť, od 33 litrov pre najlepšie práčky a 72 litrov pre najhoršie."

Profesionálne chemické čistenie


Profesionálne čistiarne nazerajú na čistenie odevov ako na vedu, inovujú nové techniky a rozpúšťadlá, aby zákazníkom poskytli tie najlepšie možné služby. Namiesto vody a čistiaceho prostriedku používa služba chemického čistenia na čistenie oblečenia ekologické rozpúšťadlá, ako sú uhľovodíky a tekutý oxid uhličitý.


,,Suché čistenie je pri väčšej náplni efektívnejšie, takže šetrí vodu."

Malé zmeny môžu mať veľký vplyv na celkovú spotrebu vody – a to platí najmä pri praní. Ak patríte medzi ľudí, ktorým záleží na množstve spotrebovanej vody, objednajte si na čistenie vecí našu čistiareň Popoluška - Sme viac ako čistiareň.

bottom of page