top of page

Populárna metóda prania “laundry stripping”, o čo ide?

Odborníčka na čistenie z Inštitútu GHI objasňuje účel, ktorý stojí za virálnou metódou. Nie je to podvrh, ale nie je to ani ten najefektívnejší spôsob pravidelného prania plachiet, uterákov a oblečenia.


V podstate sa jedná o nám všetkým známe hodiny trvajúce máčanie bielizne či oblečenia. No v tomto prípade sa namáčajú nie špinavé veci, ale ešte čisté, kľudne po opraní.


Ten, kto nemá gazdinú, či profesionálnu službu, určite trávi dosť času čistením ako takým. Preto si stále hľadáme spôsoby, ako uľahčiť a skrátiť časovú náročnosť našich domácich prác - pranie, umývanie riadu atď. Našťastie, pokiaľ ide o bielizeň, obyčajne to zvládne rýchly cyklus práčky a sušičky. Ale niekedy!, štandardné pranie a sušenie prácu dokonale nezvládnu. Vtedy si buď objednáme najlepšiu čistiareň a práčovňu Popolušku, alebo skúsime staronový “laundry stripping” / tzv. máčanie bielizne. Aktuálne novoobjavená metóda domáceho čistenia, ktorou sú ľudia - najmä používatelia TikTok - posadnutí.

Toto máčanie bielizne totiž nie je v žiadnom prípade novinkou. Mnoho ľudí, vrátane nás v Popoluške, už roky používa metódu namáčania na odstraňovanie špiny, zvyškov pracích prostriedkov, aviváže, minerálov z tvrdej vody a telových olejov z textílií. No jeden virálny príspevok na TikTok od @MrsLaurenElms začal v posledných mesiacoch "čistiace hnutie", ktoré spôsobilo, že #laundrystripping získal až 57 miliónov pozretí.


Je zrejmé, prečo je táto metóda máčania taká populárna - po hodinách namáčania čistej bielizne vám ukážu vane naplnené kalnou hnedou a sivou vodou. To mnohých ľudí prinútilo položiť si otázku, či celý ten čas nevedomky používajú aj po vypraní špinavé plachty a uteráky.

Ako to už býva pri súčasných trendoch, aj okolo tejto techniky namáčania sa vynára množstvo otázok - niektoré sú jednoznačné (Môžem máčať okrem uterákov a prestieradiel aj iné veci? Aký je najlepší recept na namáčanie bielizne?), zatiaľ čo iné sú viac komplikované (Je táto metóda podvod, alebo je to skutočne efektívna?).


Predtým, ako sa vydáte k vani alebo umývadlu s boraxom v ruke, prečítajte si názor odborníčky, aby ste zistili, či je “laundry stripping” / máčanie bielizne najúčinnejšou metódou čistenia vašich obliečok a uterákov.

& Čo je to “laundry stripping” / máčanie bielizne?


Je v podstate dôkladná metóda namáčania, ktorá zbaví veci zvyškov zbytočného pracieho prostriedku, aviváže, minerálov z tvrdej vody a prírodných telových olejov, ktoré sa za čas používania nahromadili na textíliách. Samotný proces je pomerne zdĺhavý: Uteráky a plachty sú namočené vo vani s horúcou vodou, boraxom (minerálna soľ), sódou na umývanie (uhličitan sodný) a práškovým pracím prostriedkom, kým voda úplne nevychladne, celkovo asi štyri až šesť hodín.

V priebehu času teplo vody spôsobí, že farbivá stekajú, čo vysvetľuje, prečo voda hnedne alebo sivie. To znamená, že najlepšie funguje na biele, svetlé a stálofarebné osušky a posteľné prádlo. Stále môžete namočiť farebný textil - len nemiešajte jasné farby s bielymi, aby ste náhodou nič nezafarbili. Aj keď je táto metóda vhodná na akékoľvek oblečenie alebo posteľnú bielizeň, ktoré odolávajú vysokým teplotám, mali by ste sa vyhnúť jemnej bielizni - štandardné pranie a sušenie (alebo šetrné ručné pranie) by ich malo úplne vyčistiť.

& Ako efektívne máčať plachty a uteráky


Naplňte vaňu, umývadlo alebo veľké vedro horúcou vodou. Pripravte si vhodné zloženie na vypratanie bielizne pridaním boraxu, sódy na pranie (uhličitan sodný) a pracieho prostriedku v pomere 1: 1: 2. Do vane pridajte 1/4 šálky boraxu, 1/4 šálky sódy na pranie a 1/2 šálky práškového pracieho prostriedku. Miešajte, kým sa úplne nerozpustia.


Rozdeľte si pádlo podľa farieb, materiálu, zamerania... Ponorte do zmesi čistú vybratú várku (napr. uteráky, či plachty...) a namočte ich, kým voda nevychladne, čo zvyčajne trvá najmenej štyri hodiny. Príležitostne premiešajte, aby sa uvoľnili usadeniny na máčaných veciach.


Vypustite kalnú vodu, vyberte veci, vložte do práčky s pusteným cyklom pláchania a odstredenia. Následne vysušte.

& Je táto metóda máčania skutočne účinná?


Stručne povedané, pri správnom praní by ste nemali pravidelne takto máčať uteráky a plachty.

V niektorých prípadoch môže byť potrebn0 máčanie bielizne, najmä ak spozorujete nahromadenie pracieho prostriedku po praní, často používajte sušičku, aviváž, alebo žijete v oblasti s tvrdou vodou a nemáte nainštalovaný zmäkčovač.

Myslite na to takto: Príliš veľa dobrého (prací prostriedok a aviváž) môže byť niekedy na škodu, čo spôsobí, že biela farba bude nie jasná. Namáčanie bielizne je jednoduchý spôsob, ako dať uterákom a obliečkam nový život - alebo aspoň osviežiť vzhľad.

Všeobecným pravidlom je odporúčaná metóda čistenia, ktorá spočíva v pravidelnom dodržiavaní postupov rozumného prania:


& Používajte hlboko čistiaci prací prostriedok.

& Nepreťažujte práčku.

& Nepoužívajte príliš veľa pracieho prostriedku alebo aviváže.

& Používajte správne techniky triedenia bielizne (napr. jemné, farebné, biele, tmavé, uteráky, plachty...)

& Ak spozorujete problém s praním, či pracím prostriedkom, pridajte do bežnej náplne v práčke borax alebo sódu na pranie.


Záver: „Ak máte veľa uterákov alebo obliečok, ktoré potrebujú pomoc, je to dobrý spôsob, ako problém rýchlo a vhodne vyriešiť. Potom postupujte podľa odporúčaného a vhodného návodu prania, aby ste to nemuseli opakovať."



bottom of page