top of page

Ako jednoducho očistiť plecniak

Vyčistite svoj pracovný či študijný plecniak ručne alebo v práčke pomocou týchto jednoduchých krokov.


Dochádzanie do práce, do školy, turistika alebo aj len príjemný deň v parku, to všetko zanechá na vašom plecniaku stopy. Kedykoľvek váš batoh ide von, je vystavený nečistotám a špine. A aj keď svoju tašku po príchode domov prejdete dezinfekčným obrúskom, nestačí to na úplné vyčistenie. Omrvinky, škvrny a celková špina môžu spôsobiť, že batoh pôsobí staro a opotrebovane, ale dobrou správou je, že je ľahké ho pekne vyčistiť.


Predtým, ako začnete batoh čistiť


Bez ohľadu na to, akú značku má váš vak, z akého materiálu je vyrobený alebo aký spôsob čistenia používate, najskôr budete musieť postupovať podľa týchto tipov.

  • Batoh úplne vyprázdnite a rozopnite všetky vrecká.

  • Otočte ho hore dnom nad otvorený odpadkový kôš a vytraste z neho všetky zvyšky.

  • Na uvoľnenie nečistôt môžete použiť mäkkú kefu alebo pomocou tenkého nástavca na vysávač vysajte všetky drobky a chuchvalce, ktoré môžu byť uviaznuté hlboko vo švíkoch.


Ako oprať plecniak v práčke


Áno, vak môžete vložiť do práčky, ak to umožňujú pokyny na etikete so starostlivosťou. Ak máte nylonový alebo polyesterový batoh, je možné ho v práčke vyčistiť jemným cyklom pomocou nebieliacich pracích prostriedkov a odstraňovača škvŕn. Určite ho perte sólo, najlepšie v sieťovanej taške / obale na prádlo, ktorú odporúča naša čistiareň Popoluška. Ak ju nemáte, skúste ho vložiť do starej obliečky na vankúš, aby ste zabránili odieraniu a buchotaniu remienkov. „Avšak aj keď je tkaninu možné prať v práčke, môže to spôsobiť, že niektoré batohy stratia tvar,“ poznamenáva odborníčka a riaditeľka Čistiacej laboratória a Inštitútu GHI. Použite teda najkratší a najšetrnejší cyklus, aký váš stroj ponúka.

Batoh nesušte v sušičke, pretože by sa vám poškodil. Namiesto toho sušičku preskočte a pomocou čistého suchého uteráka ho vyutierajte zvnútra aj zvonka a zaveste hore dnom. Výborne sa suší priamo na vzduchu, najlepšie na mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu.



Ako očistiť batoh bez práčky


Ak etiketa so starostlivosťou odporúča odstránenie škvŕn, postupujte takto:

  • Ak sú remene vyrobené z tkaných látok a dajú sa odstrániť, najskôr ich umyte v teplom penovom roztoku vody a čistiaceho prípravku, aby ste sa zbavili akejkoľvek špiny zapletenej do vlákien. Popruhy dobre opláchnite v studenej vode, osušte ich čistým uterákom a následne voľne na vzduchu.

  • Potom zmiešajte niekoľko kvapiek mydla v malej miske s teplou vodou.

  • Do penovej zmesi ponorte špongiu alebo handričku a utrite ňou vnútro samotného vaku. Na čistenie zložitých škvŕn použite mäkkú kefku alebo starú kefku na zuby. Po vyčistení vnútra postupujte rovnakým spôsobom s vonkajšou stranou vaku, pričom osobitnú pozornosť venujte oblastiam, ktoré sa často dotýkajú pokožky a opierajú sa o telo.

  • Pomocou čistej vlhkej handričky z mikrovlákna ošetrite celý vnútorný a vonkajší povrch batohu. Opláchnite handričku v čistej vode, vyžmýkajte a opakujte, aby ste odstránili všetky zvyšky mydla.

  • Plecniak zaveste dolu hlavou, aby vyschol na vzduchu. Vyhnite sa sušičke.


Ak pokyny pre starostlivosť na etikete uvádzajú, že batoh môžete prať ručne, postupujte takto:

  • Naplňte umývadlo teplou vodou a nebieliacim prípravkom na pranie.

  • Batoh v roztoku jemne prepáchajte a pomocou starej zubnej kefky vydrhnite všetky viditeľné škvrny.

  • Potom ho niekoľkokrát opláchnite v studenej vode, stláčajte a vsajte, osušte uterákom, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

  • Zaveste plecniak dolu hlavou a vysušte tam, kde je dostatočné prúdenie vzduchu.



Ako očistíte kožený batoh?


Či už je váš batoh vyrobený z celej kože alebo má iba kožené dno, ktoré by ste chceli vyčistiť, najskôr vak vyprázdnite. Potom, podobne ako pri koženom gauči, použite na vlhkú handričku čistiaci prostriedok na kožu, alebo trochu sedlového mydla. Zostávajúce zvyšky odstráňte čistou vlhkou handričkou. Keď je vak úplne suchý, naneste naň v malom množstve kondicionér na kožu, aby ste zvýšili jeho ochranu.


Tipy na sanitáciu batohu


Vlhké oblečenie z telocvične zabudneme vo vaku či taške aj niekoľko dní. Plesne z nôh športovca a baktérie z prepotených ponožiek, tričiek, výbavy a uterákov spôsobujú zápach a prenášajú sa na samotný vak. Je teda možné vydezinfikovať prepotený páchnuci batoh? Jedným slovom nie. Aj keď na povrchoch z mäkkej textílie môžete zabiť choroboplodné zárodky, technicky ich nemožno dezinfikovať. „Iba tvrdé neporézne povrchy je možné očistiť od choroboplodných zárodkov na úroveň, ktorú je potrebné dezinfikovať,“ hovorí odborníčka. Na mäkkom povrchu je však možné urobiť sanitáciu. Keďže bielidlo na báze chlóru môže poškodiť povlak na vnútornej strane batohu, odporúča sa namiesto neho vyskúšať nebieliacu dezinfekčnú utierku.

  • Najskôr dôkladne vytrite vnútro vaku a venujte zvýšenú pozornosť švom a iným zákutiam.

  • V prípade potreby použite viac utierok, aby vnútorný povrch zostal vlhký po dobu uvedenú na návode utierky.

  • Vonkajší povrch textílie vrecka nastriekajte dezinfekčným prostriedkom na látky - antibakteriálnym sprejom.

  • Pred použitím sa uistite, že je váš batoh úplne vysušený.


bottom of page